Cutremure stiri: 502

CAPC: Proiectul de lege cu privire la impozitul consolidat în agricultură nu poate fi adoptat în varianta actuală

25 noi. 2013,, 10:35   Societate
3590 1
Foto: ipn.md
Proiectul de lege cu privire la instituirea impozitului consolidat în agricultură nu poate fi adoptat în varianta actuală. De această părere sînt experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, care au expertizat proiectul elaborat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Potrivit Agenţiei "Infotag", expertul centrului, Radu Jigău, a menţionat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă că, deşi în nota informativă a proiectului se spune că impozitul agricol urmează să substituie şase impozite şi taxe, în proiectul de lege propriu-zis este vorba doar de două taxe – impozitul pe venit şi cel pe bunurile imobiliare.

"Cu alte cuvinte, există neconcordanţe între ceea ce spune autorul că doreşte să facă şi ceea ce promovează nemijlocit proiectul. Deşi iniţiativa este una bună, efectele scontate vor fi reduse la zero, dacă din proiect nu vor fi înlăturate neconcordanţele semnalate", a spus expertul.

Radu Jigău a menţionat că Republica Moldova are deja o experienţă în ceea ce priveşte introducerea impozitului unic în agricultură, precizînd că în 2004, a fost adoptată Legea privind impozitul unic în agricultură, care însă mai tîrziu a fost abrogată. În opinia lui, anume acel proiect a fost unul reuşit.

CAPC recomandă ca documentul să fie transmis societăţii civile pentru formularea recomandărilor şi îmbunătăţirea lui.

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a elaborat proiectul de lege privind instituirea impozitului consolidat în agricultură, aprobat la începutul anului de guvern. Ulterior acesta a fost votat în prima lectură de parlament pe data de 28 martie curent, urmînd să intre în vigoare în acest an. Proiectul însă nu este supus dezbaterilor în a doua lectură, deoarece FMI se opune introducerii impozitului consolidat pe motiv că acesta "nu va aduce beneficii nici din punct de vedere economic, nici fiscal, nici social", iar cheltuielile pentru introducerea impozitului nu justifică beneficiile pe care le-ar putea obţine Moldova.

Proiectul de lege prevede că agricultorii trebuie să plătească un impozit consolidat ce va substitui şase taxe din totalul celor nouă plătite în prezent. Este vorba despre impozitul pe venit, funciar, pe imobil, taxa pentru apă, drumuri şi pentru amenajarea teritoriului. Producătorii agricoli urmează să achite separat TVA-ul, contribuţiile sociale şi asigurarea medicală obligatorie.

Impozitul unic urmează să fie calculat pentru fiecare hectar în funcţie de bonitatea solului. De exemplu, ţinînd cont de faptul că bonitatea medie a solului este de 64 de grade, iar un grad se propune să fie evaluat la 3 lei, agricultorii vor trebui să achite un impozit în valoare de 192 de lei pentru un hectar.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав