X 
Cutremure stiri: 506

Întîlnirea dintre Vladimir Putin şi Papa Francisc nu a dus la o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Moscova şi Vatican

26 noi. 2013,, 11:30   Externe
4303 3
Foto: newsru.com
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a arătat că este un om credincios în timpul vizitei la Vatican, unde pentru prima dată s-a întîlnit cu Papa Francisc. Liderul de la Kremlin şi-a făcut cruce şi a sărutat o icoană pe care i-a dăruit-o suveranului pontif. Cei doi au evitat să discute însă despre relaţiile tensionate dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi cea Catolică. Întîlnirea dintre Vladimir Putin şi papa Francisc a durat de două ori mai mult, decît era planificat.

Cei doi au discutat timp de 35 de minute în biblioteca privată a suveranului pontif despre situaţia din Orientul Mijlociu, în special din Siria, dar şi despre rolul creştinismului în societate. Deşi se aştepta ca întrunirea celor doi să aducă o îmbunătăţire în relaţiile dintre Moscova şi Vatican, nu a fost aşa. Putin nu l-a invitat papă să viziteze Rusia, fiind unul dintre puţinii liderii mondiali care îl vizitează pe suveranul pontif, fără să ofere o invitaţie în schimb.

Relaţiile dintre Biserica Catolică şi cea Ortodoxă Rusă sînt tensionate încă de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Atunci, Moscova a acuzat Vaticanul că încearcă să atragă credincioşii ortodocşi, fapt negat de Biserica Catolică. Preşedintele rus şi Suveranul Pontif au lansat un apel pentru „o soluţie care să privilegieze calea negocierilor şi să implice diferitele componente etnice şi religioase, recunoscîndu-le rolul indispensabil în societate“, a precizat Vaticanul într-un comunicat de presă. Într-un gest simbolic, menit să atragă atenţia asupra rădăcinilor comune ale catolicismului şi ortodoxiei, liderul de la Kremlin şi Papa Francisc s-au recules în faţa icoanei Modonei din Vladimir, una din cele mai venerate icoane ortodoxe, considerată protectoarea sfîntă a Rusiei. Preşedintele rus i-a oferit Suveranului Pontif o reproducere a acestei icoane. La rîndul său, Papa Francisc i-a oferit lui Vladimir Putin un mozaic reprezentînd Grădinile Vaticanului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав