Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Liberalii s-au adresat din nou la Curtea Constituțională

26 noi. 2013,, 12:55   Politică
3837 2
Foto: noi.md
Membrii Partidului Liberal au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită magistraților să se pronunțe pe marginea unui articol din Constituția Republici Moldova. Acesta prevede că curtea exercită, în urma unei sesizări, controlul constituționalității legilor și a hotărîrilor de parlament și a tratatelor internaționale. Liberalii solicită magistraților să se pronunțe dacă o sesizare poate fi depusă imediat după votarea proiectului de lege în a doua lectură, înainte de apariția legii în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

“Pînă acum erau contestate doar legile care erau promulgate și publicate în monitor. Această paradigmă, după părerea noastră, a provocat mari daune democrației din Republica Moldova, statului de drept. De foarte multe ori o lege, și mai ales hotărîri de guvern, adoptate neconstituțional, produceau efectul imediat după aprobare, iar declararea lor ulterioară ca neconstituționale nu avea efectul scontat. De aceea noi solicitam curții să se pronunțe asupra posibilității de a fi contestate legile din momentul adoptării lor în a doua lectură, a treia lectură, pentru a exclude situația în care o lege își produce efectul, iar noi nu putem sa înlăturam efectul ei negativ”, a spus Munteanu.

Liberalul este de părerea că această interpretare va permite și președintelui Republicii Moldova să aibă o pondere mult mai mare în procesul de legiferare.

“Dacă acum președintelui îi vine o lege din parlament și el vede că este neconstituțională, o trimite înapoi parlamentului, iar dacă parlamentul insistă, șeful statului este obligat să o promulge. Acum însă președintele va avea posibilitatea să nu mai vină la parlament, dar să meargă direct la Curtea Constituțională. Astfel președintele se va putea interpune între dorința deputaților de a insista pe neconstituționalitate și rolul de președinte care trebuie să apere Constituția”, a spus Munteanu.

Anterior deputații au depus și alte sesizări la Curtea Constituțională, printre care una se referă la statutul deputatului în parlament.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?