Cutremure stiri: 502

Cuba intensifică relaţiile comerciale cu Moldova

27 noi. 2013,, 10:15   Economie
2881 0
Foto: com-stol.ru
Cuba este interesată de intensificarea relaţiilor comerciale cu Moldova, în special, în domeniile agroalimentar, de construcţii, ocrotirea sănătăţii, turism. O declara’ie ]n acest sens a făcut ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Cubei în Ucraina şi Moldova, Ernesto Antonio Senti Darias, în cadrul unei vizite la Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei (CCI), informează NOI.md.

Diplomatul a solicitat sprijinul CCI în vederea intensificării relaţiilor comercial-economice dintre Moldova şi Cuba prin facilitarea iniţierii parteneriatelor de afaceri între întreprinzătorii celor două state. Ambasadorul a invitat businessmenii din ţara noastră să vizite expoziţiile organizate de CCI din Cuba, pe parcursul anului 2014, menţionînd insuficiența informaţiilor în mediul de afaceri din Cuba despre oportunităţile de colaborare cu parteneri din Moldova şi viceversa.

Directorul Direcţiei expoziţii şi tîrguri a CCI, Marina Petrova, a salutat iniţiativa şi interesul părţii cubaneze faţă de ţara noastră, afirmînd că CCI este deschisă pentru colaborare. „Există mai multe instrumente pe care le putem utiliza pentru stimularea parteneriatelor de afaceri dintre agenţii economici din Moldova şi Cuba”, a spus Petrova.

Sub patronatul Guvernului Republicii Moldova, CCI organizează cea mai mare expoziţie a anului – ”Fabricat în Moldova”, la care participă companii din toate ramurile economiei naţionale. Ediţia din 2014 va avea loc în perioada 29 ianuarie ‒ 2 februarie 2014, la Chișinău, în incinta CIE „Moldexpo”.

Acolo va fi posibilă familiarizarea cu întreg potenţialul economiei Moldovei. „Vom fi bucuroşi dacă la expoziţie va participa delegaţia businessmenilor din Cuba”, a menționat Marina Petrova.

În aceeaşi ordine de idei, Marina Petrova a subliniat că CCI poate organiza expoziţii naţionale ale Republicii Moldova peste hotare, propunînd, totodată, ca între camerele de comerţ şi industrie ale Moldovei şi Cubei să se facă schimb de informaţii şi oferte comerciale.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-septembrie 2013 volumul comerţului dintre Republica Moldova şi Cuba (fără a lua în calcul regiunea transnistreană) a constituit 86 de mii de dolari SUA, cu 19% mai puţin decît în aceeaşi perioadă a anului precedent. Nu a fost realizat exportul mărfurilor din Republica Moldova în Cuba, iar importul de mărfuri din Cuba în ianuarie-septembrie a constituit 86 de mii de dolari, înregistrînd o scădere de 17% în raport cu ianuarie-septembrie 2012.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав