Arşiţa stiri: 232
Transnistria stiri: 1421
Preşedintele stiri: 4130

Guvernul propune majorarea cotei accizelor pentru anul 2014 (VIDEO)

27 noi. 2013,, 16:25   Economie
4461 0
Foto: noi.md
Pentru anul 2014 guvernul propune majorarea cotei accizelor stabilite în sume fixe, prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru anul 2014. Propunerile se regăsesc în proiectul politicii bugetar-fiscale, aprobat miercuri de guvern.

Potrivit agenţiei "Infotag", ministrul finanţelor, Anatol Arapu, a menţionat în cadrul şedinţei că această măsură are drept scop neadmiterea afectării veniturilor fiscale prin deprecierea banilor ca urmare a inflaţiei. Costul acestei măsuri va fi de 46,7 milioane de lei.

"De asemenea, proiectul prevede majorarea în 2014 a cotei accizelor la produsele petroliere importate şi livrate pe teritoriul Republicii Moldova cu 9,3% faţă de anul curent. În rezultatul acestei măsuri la buget vor fi acumulate 168,2 milioane de lei. Paralel cu aceasta se prevede modificarea cotei accizului la articole din tutun, în vederea ajustării graduale a acestora la nivelul ţărilor din regiune. Aceste fapt va permite acumularea de noi resurse la buget în mărime de 156 de milioane de lei, dar va contribui şi la diminuarea consumului de tutun", a spus ministrul.

Potrivit lui Anatol Arapu, proiectul mai prevede reintroducerea cotei reduse a TVA de 8% în schimbul cotei standard de 20% pentru producţia agricolă primară şi zahărul din sfeclă de zahăr.

De asemenea, agricultorii care vor importa tractoare agricole, în funcţie de model, vor fi scutiţi de TVA. Măsură a fost aprobată pentru a dezvolta şi moderniza sectorul agricol. "Ne străduim să eliminăm discrepanţa care există pe piaţă. Fermierii mici importă tractoare cu aplicarea TVA-ului, iar tehnica adusă prin diverse proiecte nu este supusă acestei taxe. Acum, însă, fermierii vor fi la acelaşi nivel cu producătorii mari pentru a dezvolta acest sector", a declarat ministrul finanţelor, Anatol Arapu.

O altă propunere ţine de majorarea limitei neimpozabile, de la 200 la 300 de euro, a valorii în vamă a mărfurilor introduse pe teritoriul RM de către cetăţeni, fără achitarea drepturilor de import – TVA, accize, taxa vamală.

Proiectul mai prevede modificarea termenului de restituire a TVA la investiţii capitale, de la 90 la 45 de zile.

La capitolul impozitul pe venitul persoanelor fizice se prevede majorarea tranşelor de venit impozabile, precum şi a scutirii anuale personale, scutirii anuale personale majore şi scutirii anuale pentru persoanele întreţinute, prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru anul 2014.

"Măsura are drept scop susţinerea persoanelor fizice cu venituri mici şi transpunerea treptată a presiunii fiscale asupra populaţiei cu venituri medii. În rezultatul implementării acestei măsuri, din bugetul de stat vor fi alocate 84,4 milioane de lei", a spus ministrul.

Vicepremierul, ministrul economiei, Valeriu Lazăr, a menţionat că în acest an Ministerul Economiei şi cel al Finanţelor au avut o colaborare foarte bună, precizînd că mai multe iniţiative au fost susţinute, deşi este loc pentru mai bine.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав