Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 271
Transnistria stiri: 1460

Expert despre parafarea acordului de asociere: Peste noapte nu ne așteaptă paradisul

27 noi. 2013,, 16:50   Politică
3523 0
Foto: info-prim.md
Parafarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană presupune asumarea formală a unor angajamente față de UE și stabilirea unui cadru general al relațiilor dintre părți. Documentul va avea valoare reală abia după semnarea și ratificarea acordului. Opinia aparține analistului politic Ion Tăbîrță și a fost exprimată pentru NOI.md.

Beneficiile pentru Republica Moldova care reies din acest acord se referă în primul rînd la liberalizarea regimului de vize și a comerțului cu statele membre UE.

„Se face mare tam-tam din acest subiect, dar parafarea înseamnă pregătirea conceptului, textului acordului de asociere și stabilirea cadrului general, instituțional al relațiilor cu UE. Parafarea acordului presupune asumarea unor angajamente, dar documentul nu ne obligă la nimic din punct de vedere juridic. Două momente legate de acest document sînt esențiale – liberalizarea regimului de vize și acordul de liber schimb, care va aduce beneficii țării noastre în timp. Peste noapte nu ne așteaptă paradisul”, explică analistul.

Potrivit lui Tăbîrță, punerea în practică a prevederilor acordului va fi posibilă odată cu semnarea și, ulterior, ratificarea documentului de către statele membre UE. Totodată, în intervalul de timp dintre parafare și semnare ar putea interveni anumite schimbări. Expertul a ținut să precizeze că pînă la semnare documentul nu are putere juridică. „Dacă, de exemplu, între timp la putere vor veni forțe ostile demersului de integrare europeană, acest curs ar putea fi deturnat cu ușurință”, spune Tăbîrță.

Analistul politic nu exclude că cele două documente care țin de liberalizarea regimului de vize și de acordul de liber schimb ar putea fi semnate înaintea acordului de asociere.
Menționăm că în perioada 28-29 noiembrie, la Vilnius se va desfășura Summitul Parteneriatului Estic, în cadrul căruia Moldova urmează să parafeze Acordul de asociere cu UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав