Jocurile Olimpice stiri: 117
Transnistria stiri: 1453

Liderii Uniunii Europene pledează pentru semnarea Acordului de asociere cu Republica Moldova în anul 2014

29 noi. 2013,, 15:41   Politică
5305 4
Foto : nmoldnews.md
Liderii Uniunii Europene pledează pentru semnarea Acordului de asociere cu Republica Moldova pe parcursul anului 2014. Despre aceasta s-a declarat în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, la care acordul a fost parafat.

"Sînt bucuros să fiu aici şi că am fost martor la un eveniment istoric – parafarea acordurilor de asociere, care includ acordurile de liber schimb cu Georgia şi Moldova. Acesta este un pas important, care marchează începutul unei etape noi în relaţiile noastre. Sînt dispus să-mi aduc contribuţia la semnarea acestor acorduri în anul 2014", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Oficialul a spus că este "foarte important" ca Parlamentul Republicii Moldova, care va fi ales la sfîrşitul anului 2014, "să nu se abată de la cursul european".

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi-a exprimat speranţa că acordurile cu Moldova şi Georgia vor fi semnate la anul viitor.

"De la bun început, ţările şi instituţiile Uniunii Europene au tratat cu respect alegerea suverană a partenerilor noştri şi nu au exercitat nicio presiune asupra lor. Sînt mulţumit de faptul că popoarele Georgiei şi Moldovei au reacţionat pozitiv la invitaţia Uniunii Europene de a dezvolta relaţii politice şi economice aprofundate", a subliniat preşedintele Consiliului European.

În calitate de organizator al Summitului Parteneriatului Estic, preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a accentuat faptul că acordurile de asociere nu sînt decît "simbolurile unei activităţi care mai urmează să fie realizată". "Parafarea este doar un pas. Acordurile trebuie semnate şi ratificate pentru a simţi avantajele asociaţiei politice şi cele ale integrării europene", a declarat şefa statului lituanian.

Vineri, într-o conferinţă de presă, Jose Manuel Barroso, de asemenea, a salutat decizia Moldovei şi a Georgiei de a continua cursul de integrare europeană. "Am văzut disponibilitatea partenerilor noştri estici de a merge pe această cale împreună cu noi. Noi vom parcurge acest drum împreună şi vom obţine schimbări în bine", a asigurat Barroso.

Oficialul a analizat relaţiile Uniunii Europene cu fiecare ţară-membră a Parteneriatului Estic, menţionînd că cooperarea cu acestea "urmăreşte nu pur şi simplu dezvoltarea economică, dar şi rezolvarea unor probleme concrete în domenii precum comerţ, energetică, aprovizionarea cu resurse, rezolvarea unor probleme importante pentru oameni".

"Să luăm, de exemplu, problema vizelor. Acest aspect este foarte important în prezent, mai ales pentru tineri. Moldova a îndeplinit toate condiţiile pentru liberalizarea regimului de vize şi există deja premise pentru adoptarea unei decizii extrem de importante în acest sens", a spus Barroso.

Herman Van Rompuy a declarat, la rîndul său, că "Uniunea Europeană crede în legăturile politice strînse şi în puterea bunăstării generale". "Noi am salutat paşii de consolidare a Parteneriatului Estic cu scopul creării unui spaţiu comun şi al consolidării relaţiilor noastre, al sporirii încrederii şi păcii în regiune", a menţionat oficialul.

Potrivit acestuia, conducerea UE a trasat scopuri ambiţioase pentru ţările PE pentru anul 2015. "Acum a venit timpul acţiunilor îndrăzneţe, timpul deciziilor îndrăzneţe. Aşteptăm cu nerăbdare următorul summit al PE de la Riga, din anul 2015", a declarat oficialul european.

Întrebat cum procesul de reglementare transnistreană poate influenţa semnarea Acordului de asociere al UE cu Republica Moldova, şeful Consiliului European a răspuns că acordul "va fi semnat indiferent de reglementarea transnistreană".

"Noi vom semna Acordul de asociere cu Republica Moldova în anul 2014 şi cu cît aceasta se va întîmpla mai devreme, cu atît e mai bine", a subliniat Herman Van Rompuy .

Vineri Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?