Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Sînt amenințate Moldova și Georgia de un conflict cu Rusia din cauza UE?

30 noi. 2013,, 10:54   Externe
22008 12
Foto: east-invest.eu
În așteptarea Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, joi și vineri toți erau cu ochii pe Ucraina, care balansa între UE și Rusia, scrie Serghei Kuznețov pe blogul Financial Times.

Dar ce se aude despre alte două foste republici sovietice – Moldova și Georgia? Nu le amenință pedeapsa din partea Moscovei pentru participarea la programul de parteneriat european? Reprezentanții guvernelor lor la summit nu au exclus o astfel de turnură a evenimentelor, dar și-au exprimat speranța că răul poate fi evitat.

Valeriu Lazar, viceprim-ministru și ministrul Economiei al Republicii Moldova a declarat la summit că țara sa are o șansă de a evita să devină un cîmp de luptă între UE și Rusia în cazul în care Moscova își va da seama că "dacă vom introduce standarde UE, consumatorul rus (al mărfurilor moldovenești) va avea doar de beneficiat". "Orice altă cale nu duce nicăieri", a spus el.

Gheorghi Kvirikașvili, viceprim-ministru și ministrul Economiei și Dezvoltării Durabile din Georgia, a reamintit forumului că Rusia, anterior, a închis piața sa pentru vinul georgian și produsele agricole, dar "produsele din Georgia au găsit deja piețe alternative", cum ar fi Ucraina. Dar el a recunoscut că "ar fi dureros dacă Rusia și-ar închide din nou piața".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?