X 
Cutremure stiri: 506

Viorel Chetraru: Instanţele de judecată din Moldova îi acoperă pe funcţionarii corupţi

3 dec. 2013,, 10:12   Societate
4572 3
Foto: noi.md
În Moldova instanţele de judecată îi "acoperă" activ pe funcţionarii corupţi, consideră generalul Viorel Chetraru, directorul Centrului Naţional Anticorupţie.

Solicitat de agenţia "Infotag" să comenteze studiul "Dosare de corupţie finalizate. Analiza hotărîrilor judecătoreşti", lansat luni la Chişinău, Chetraru a spus că în privinţa unui număr mare de dosare de corupţie judecătorii emit decizii de condamnare convenţională sau amendare a funcţionarilor.

Raportul analizează practica judecătorească din Republica Moldova din anul 2010 şi a fost elaborat la comanda CNA de către experţii Misiunii UE pentru consiliere în politici publice pentru RM EUHLPAM şi proiectul UE MIAPAC.

"Avem cazuri paradoxale, în care cetăţenii care au solicitat ajutorul colaboratorilor centrului întîmpină din nou funcţionari publici corupţi. Ne vine greu, iar uneori imposibil să explicăm cum un primar condamnat pentru corupţie a revenit în fotoliul său. Oamenii nu cred în realitatea luptei împotriva corupţiei, nu cred în imparţialitatea instanţelor de judecată", a spus generalul.

Chetraru a menţionat faptul că în judecătoriile moldoveneşti, în dosarele de mită nu funcţionează o altă bază probatorie decît reţinerea în flagrant; cei corupţi au atîta abilitate în procedura de luare de mită, încît ar trebui aplicată practica statelor vecine – privaţiunea de libertate pe baza altor dovezi: înregistrări video şi interceptarea convorbirilor telefonice, depoziţiile martorilor.

În studiu se constată că deciziile judecătoreşti în dosarele de corupţie se prezintă în Republica Moldova astfel: în 31% din dosare instanţa a încetat urmărirea penală, în 9% a emis sentinţă de achitare, în 60% - de acuzare, dar în majoritatea covîrşitoare a cazurilor condamnaţii au fost sancţionaţi cu amenzi a căror valoare medie a fost de 12,2 mii lei, în condiţiile în care mita medie era de două ori mai mare – 24 de mii de lei.

Conform datelor cercetătorilor, un şperţar de mijloc din Republica Moldova reprezintă un bărbat în vîrstă de pînă la 42 de ani, cu studii superioare. Totodată, în fiecare al treilea caz funcţionarul-şperţar lucrează într-o funcţie de conducere o perioadă cuprinsă între 5 şi 8 ani în instanţe competente sau de control.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав