Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Asigurarea de malpraxis este o necesitate vitală pentru medicii din Moldova – opinie

6 dec. 2013,, 14:15   Societate
4483 0
Foto: balcanii.ro
Asigurarea angajaților instituțiilor medicale împotriva malpraxisului este un lucru binevenit și chiar o necesitate stringentă, susțin medicii, după ce o companie a anunțat recent că a lansat, în premieră pentru țara noastră, acest tip de asigurare.

Contactat de NOI.md, vicedirectorul Spitalului Clinic Republican, Nicolae Frunză, a declarat că asigurarea medicilor de malpraxis este o practică europeană, care ar trebui instituită și în Republica Moldova. Specialistul susține că de o astfel de asigurare ar trebui să beneficieze în primul rînd chirurgii.

„E un lucru bun și acceptabil. Fiecare medic, înainte de a face ceva în raport cu pacientul, trebuie să se gîndească în primul rînd să nu-i facă rău. Dacă ai greșit, trebuie să plătești. Cel mai sporit risc de a comite greșeli este în domeniul chirurgiei. De multe ori pacienții se gîndesc că medicul este un fel de Dumnezeu, ceea ce este total greșit”, a spus Frunză.

Potrivit companiei care a lansat acest serviciu, medicii, dar și alți lucrători medicali care vor dori să se asigure în cazurile de malpraxis, vor trebui să achite anual între 700 și 10 mii de lei. Compania care va încasa banii se va obliga să achite prejudiciul moral și material pacienților care au fost victime ale erorilor medicale.

După cum menționează doctorul în medicină Iurie Malanciuc, în Moldova foarte puțini medici își permit să achite din cont propriu despăgubiri pacientului, în cazul unei erori medicale, întrucît sumele prevăzute în lege sînt colosale.

„Este o necesitate stringentă, vitală pentru orice lucrător medical. Prejudiciile pentru erorile medicale pot să ajungă și la 10 salarii anuale. Cine dintre medicii moldoveni își va permite să achite așa sumă? N-are nicio vină pacientul care a fost suspus unei erori. Medicina, ca oricare alt domeniu, nu este perfectă, erorile se comit tot timpul”, a precizat specialistul.

Menționăm că nu doar medicii se vor putea asigura de malpraxis, dar și infirmierii, asistenţii medicali, biochimiştii și farmaciștii. Serviciul a fost lansat în Republica Moldova de o companie de asigurări la începutul lunii noiembrie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?