Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Crește mita oferită în școli. Unde se duc banii?

7 dec. 2013,, 12:00   Societate
4851 3
Foto: trm.md
Suma plăților neoficiale din sistemul educațional a crescut simțitor din anul 2006 și pînă în prezent. Cel puțin asta arată datele unui studiu făcut public de Ministerul Educației. Potrivit studiului, suma oferită sub formă de mită în școli a crescut cu circa 35 la sută în 2012 față de 2006.

Astfel, valoarea plăților neoficiale achitate de părinți în 2012 s-a ridicat la circa 288 de mii de lei. Potrivit Ministerului Educației, cel mai des, plățile informale se acordă pentru lecţii particulare, reparaţii în clase, asistență tehnică, cadouri pentru profesori, note mai bune, activități şcolare, examene, înmînarea diplomei, paza şcolară. Totodată, o parte din plățile neoficiale achitate sînt colectate de comitetul părintesc.

Datele studiului mai arată că circa 40 la sută din părinţi achită aceste sume de bani pentru că și ceilalți fac acest lucru, în timp ce 15% din părinţi consideră că plăţile făcute de ei duc la îmbunătățirea condițiilor din şcoală. Doar 6,4% din părinţi consideră că aceste plăţi contribuie la îmbunătăţirea calităţii studiilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав