X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Fostul președinte polonez Kwasniewski critică politica UE față de Ucraina

9 dec. 2013,, 15:00   Externe
4374 1
Foto: natemat.pl
Fostul președinte polonez Aleksandr Kwasniewski, reprezentantul misiunii Parlamentului European în Ucraina, consideră naivă abordarea Bruxellesului față de problema asocierii Ucrainei la Uniunea Europeană, într-un interviu publicat duminică de Der Spiegel și preluat de agenția rusă de presă ITAR-TASS.

'Bruxellesul a fost naiv' și a subestimat poziția rusă, și, de asemenea, 'ceea ce se întîmplă la Kiev', a menționat Kwasniewski.

Mai mult, în opinia sa, Occidentul a demonstrat o lipsă de pregătire în a ajuta Ucraina pentru a depăși criza financiară.

'Ucraina are nevoie urgentă de asistență financiară', a subliniat el, indicînd că au existat negocieri cu FMI, care a impus condiții grele ucrainenilor. 'UE trebuia să se gîndească să acorde un ajutor financiar Ucrainei pe termen scurt și să ceară FMI condiții mai blînde' pentru ucraineni, a estimat Kwasniewski, care împreună cu fostul președinte al Parlamentului European, Pat Cox, fac parte din misiunea PE pentru Ucraina.

Fostul lider politic de la Varșovia a regretat faptul că toate 'aceste lucruri se întîmplă abia acum', după ce puterea de la Kiev a suspendat semnarea Acordului de asociere, provocînd o puternică mișcare de contestare, care riscă să destabilizeze țara.

Referindu-se strict la Acordul de asociere, Kwasniewski a subliniat că 'principala slăbiciune a documentului este că nu spune un cuvînt despre perspectiva aderării la /UE/, deoarece în Europa nu există un consens în această privință', citează ITAR-TASS din interviul acordat de fostul președinte al Poloniei publicației germane Der Spiegel.

'Politica unui echilibru între regiunile din Est și Vest a dus la un vid /în Ucraina/', a spus el în continuare, remarcînd că 'situația actuală este mult mai complicată decît cea din 2004'.

În opinia sa, ucrainenii au lăsat să treacă pe lîngă ei o 'mulțime de oportunități'. 'În loc de a face reforme și de a se apropia de Europa, președintele de atunci Viktor Iușcenko și fostul premier Iulia Timoșenko au pierdut multă energie în lupte interne', a apreciat Kwasniewski. Ca rezultat, astăzi 'societatea ucraineană este profund divizată', constată el.

Întrebat despre posibilele evoluții din această țară, el nu a exclus că 'după încercarea ratată de a adopta o moțiune de cenzură împotriva guvernului, s-ar putea întîmpla ca opoziția să obosească'.

UE ar trebui să convingă cele două părți să renunțe la violență și să insiste pe negocierile dintre guvern și opoziție, a evidențiat Kwasniewski, adăugînd că este nevoie să i se sugereze Kievului 'că ușile UE sînt în continuare deschise' , iar experții ar trebui să discute o posibilă asistență financiară pentru Ucraina.

Reprezentantul misiunii Parlamentului European a acuzat, totodată, conducerea ucraineană că 'nu are nicio strategie și se gîndește doar cum să supraviețuiască în următoarele cîteva luni'.

În fine, fostul președintele polonez face apel la UE să-și dezvolte o politică comună față de Rusia. 'Aceasta /politica/ nici măcar nu există la ora actuală', a constatat el, în interviul acordat Der Spiegel.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?