X 
Arşiţa stiri: 211
Jocurile Olimpice stiri: 287
Transnistria stiri: 1461

Construcția unui penitenciar din banii europeni a stîrnit reacții de nemulțumire în Parlament (VIDEO)

12 dec. 2013,, 14:03   Societate
3305 1
Foto: newschannel.ro
Acordul de împrumut pentru construcţia penitenciarului din Chișinău, dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, a fost ratificat astăzi, în cadrul ședinței Parlamentului. Acordul prevede acordarea, în trei tranșe, a unui împrumut de 39 de milioane de euro pentru 20 de ani. Pentru fiecare tranșă, rata dobînzii și perioada de rambursare va fi stabilită de comun acord de cele două părți. Împrumutul va fi acordat pentru 20 de ani, cu o perioada de grație de 5 ani. Moldova va contribui cu 4,5 milioane de euro.

Penitenciarul va avea o capacitate de aproape 1600 de deţinuţi: 1200 vor fi de la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău şi 400 – de la secțiile de poliţie.

Faptul că autoritățile intenționează să construiască un penitenciar pe bani europeni a stîrnit nemulțumirea opoziției, care a criticat guvernarea.

„Dobînda împrumutului va depăși 1,2 miliarde de lei, lucru inadmisibil. Nu trebuie credite pentru așa scopuri, trebuie de găsit granturi în condițiile în care 90% din pensionari trăiesc sub minimul de existență, iar o treime din populația țării se află sub pragul sărăciei, iar cîteva mii de mame sînt nevoite să-și crească copiii cu cîteva sute de lei”, a spus Domenti.

Chiar și așa, deputații din Coaliție au votat pentru ratificarea Acordului. Ulterior PCRM a solicitat o pauză de 15 minute.

Proiectul urmează a fi realizat pînă la 30 iunie 2018. Complexul penitenciar va fi construit la standarde europene, în afara capitalei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав