Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

În ce condiții migranții moldoveni vor dori să revină în țară? Află opinia unui expert

12 dec. 2013,, 15:43   Societate
3646 0
Foto: europalibera.org
Majoritatea moldovenilor care muncesc în statele europene nu doresc să se întoarcă în țară sau sînt indeciși în această privință. Concluzia se conține într-un studiu realizat de misiunea din Moldova a Organizației Internaționale pentru Migrație. Doar între 15 și 30 la sută dintre moldovenii stabiliți în țări ca Italia, Portugalia, Franța și Marea Britanie spun cu certitudine că vor să revină la un moment dat în țară.

Contactat de NOI.md, vicepreședintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, Andrei Dumbrăveanu, a spus că, în primul rînd, situația politică instabilă îi determină pe moldovenii aflați peste hotare să nu-și dorească revenirea în țară.

„În condițiile în care vizele pentru statele Uniunii Europene se obțin atît de greu, revenirea în țară este destul de dificilă. Situația instabilă, agitația permanentă din Parlament și răfuielile politice le sugerează celor care se află peste hotare să rămînă acolo și să muncească în continuare pentru a trimite bani părinților, copiilor aflați aici”, a spus Dumbrăveanu.

Sociologul este de părere că există totuși șanse ca această tendință negativă să dispară în cîțiva ani, odată cu liberalizarea regimului de vize cu UE, dar și cu schimbarea atitudinii clasei politice față de problemele societății.

„Cum se vor deschide drumurile, frontierele, lucrurile se vor schimba. Cei plecați peste hotare vor veni mai des acasă, iar alții chiar se vor hotărî să se întoarcă și să rămînă în țară. Trebuie doar să existe voință politică, iar politicienii să se axeze pe interesul național”, a explicat sociologul.

Locurile de muncă bine plătite, dar și deținerea locuințelor sau afacerilor în țările gazdă sînt principalii factori care îi determină pe moldoveni să se stabilească definitiv cu traiul în statele UE, se mai precizează în studiul realizat de Organizația Internațională pentru Migrație.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав