Cutremure stiri: 502

Găgăuzia intenționează să adopte un cod electoral propriu

13 dec. 2013,, 13:23   Societate
2021 0
Foto: noi.md
Comisia juridică a Adunării Populare a Găgăuziei a elaborat proiectul Codului electoral al autonomiei. Potrivit președintelui comisiei, Ivan Burgudji, documentul urmează să fie examinat în prima lectură pe 17 decembrie.

În nota explicativă a proiectului de lege se menționează că documentul are ca scop eliminarea neclarităților la aplicarea normelor legislației electorale a Găgăuziei și Moldovei. Noua lege va garanta populației autonomiei exprimarea liberă în cadrul alegerilor și referendumurilor.

Documentul stabilește modul de organizare și desfășurare a alegerilor deputaților Adunării Populare, bașcanului autonomiei și organelor puterii locale. Proiectul de lege prevede, de asemenea, organizarea și desfășurarea referendumurilor locale și la nivel de autonomie. Potrivit documentului, Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei va activa permanent, inclusiv în perioada dintre alegeri.

În Găgăuzia este planificat pentru 2 februarie 2014 un referendum privind atitudinea față de politica externă a Republicii Moldova și Legea privind statutul independent al autonomiei, care a fost amînată. Această lege prevede că în cazul în care Moldova își pierde statutul de stat independent și suveran, Găgăuzia, în mod automat, devine republică independentă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав