Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4070

Majoritatea parlamentară a adoptat Legea bugetului în două lecturi, în lipsa opoziției

18 dec. 2013,, 13:25   Societate
3065 1
Foto: noi.md
Deputații coaliţiei de guvernare au aprobat marţi seară, în două lecturi, proiectul de lege cu privire la bugetul de stat pentru anul 2014, fără a fi examinat de comisiile parlamentare.

Potrivit agenţiei "Infotag", veniturile la bugetul de stat vor constitui 25,682 miliarde de lei, cu 14,1% (3,2 mld. lei) mai mult faţă de anul curent. Deficitul bugetului va creşte aproximativ de trei ori - de la 872,8 mil.lei, planificate iniţial, pînă la 2,403 mld. lei, ceea ce va constitui 2,4% din PIB. Deficitul urmează să fie acoperit din împrumuturile externe (2,189 mld. lei), vînzarea valorilor mobiliare de stat (430 mil. lei) şi a proprietăţii publice (240 mil. lei). Datoriile statului la finele anului 2014 vor constitui 25,9 mld. lei (+1,8 mld. lei) sau 24,5% din PIB.

Documentul prevede majorarea salariilor colaboratorilor Centrului Naţional Anticorupţie, Serviciului Vamal şi reprezentanţilor sistemului judecătoresc. Astfel, salariul lunar al judecătorilor va ajunge la 20 mii lei, cu acordarea ajutorului material şi majorarea pensiilor.

În lipsa opoziţiei deputaţii în mod rapid au examinat proiectele, cu toate că unii deputaţi din partea coaliţiei de guvernare s-au pronunţat împotriva adoptării acestuia fără aprobarea politicii bugetar-fiscale.

Şedinţa putea fi încheiată din lipsa cvorumului, dar deputaţii liberali au asigurat majorităţii de guvernare numărul necesar de voturi, solicitînd în schimb declararea zilei de 25 decembrie - zi de odihnă.

"Pe ordinea de zi se află proiecte importante şi vom contribui la şedinţa de astăzi pentru a le îmbunătăţi, dar considerăm necesară examinarea proiectului nostru cu privire la declararea zilei de 25 decembrie - zi de odihnă, deoarece ar fi logic şi european", a spus membrul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu. În replică, vicespeakerul Liliana Palihovici a comunicat că "este gata să introducă acest proiect pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului de joi".

De asemenea, deputaţii au aprobat în prima lectură şi politica bugetar-fiscală, cu toate că lipsea raportul grupului de lucru al Comisiei pentru economie, buget şi finanţe. Documentul mai prevede revenirea la cota TVA în agricultură de la 20% la 8%, fapt asupra căruia au insistat agricultorii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?