X 
Arşiţa stiri: 232
Transnistria stiri: 1422
Preşedintele stiri: 4130

"MOLDOVAGAZ" speră să semneze contractul de furnizare a gazelor în 2014 pînă la 25-26 decembrie - Alexandru Gusev

18 dec. 2013,, 16:25   Economie
4503 0
Foto: noi.md
Colectivul societăţii pe acţiuni moldo-ruse "MoldovaGaz", a făcut faţă principalului său obiectiv, asigurînd nonstop, în decursul anului 2013, 650 mii de consumatori ai Moldovei cu gaze naturale.

Potrivit agenţiei "INFOTAG", miercuri, în cadrul întrevederii cu jurnaliştii, directorul general al întreprinderii, Alexandru Gusev, a spus că întreprinderea funcţionează în regim normal.

"Situaţia meteo din anul acesta este puţin anormală, a fost un septembrie destul de rece, iar lunile octombrie şi noiembrie au fost comparativ calde. În legătură cu vremea caldă vindem mai puţin gaz şi obţinem un venit mai mic. Dar acest fapt nu influenţează funcţionarea întreprinderii şi regimul de furnizare a gazelor. În linii generale, în 2013 volumul consumului de gaze va fi cu circa 2-3% mai puţin decît indicele anului precedent", a spus Gusev.

Potrivit spuselor sale, compania planifică pentru malul drept al Nistrului un volum de import, în anul curent, de 1,07 mlrd. m3 de gaze, iar indicele real va constitui 1,03 - 1,035 mlrd. m3.

Răspunzînd la întrebarea, cît de mult va prelungi Republica Moldova contractul cu "Gazprom", fără a semna un nou acord de importare a gazelor, Gusev a spus că "cu siguranţă, trebuie început un proces de negociere pentru elaborarea unui contract nou".

"Cînd vor exista premise pentru aceasta? Cred că în 2014 va trebui să semnăm un contract nou, să spunem, pentru trei-patru ani, în dependenţă de rezultatele negocierilor",a menţionat directorul general.

Vorbind despre preţul care va fi indicat în noul contract, Alexandru Gusev a dat de înţeles că nu există premise importante pentru micşorarea sau majorarea semnificativă a acestuia, deoarece Republica Moldova aplică formula europeană de calculare a preţului, folosită de majoritatea partenerilor "Gazprom"-ului.

În calitate de reacţie la replica jurnaliştilor cu privire la noul şi atrăgătorul preţ pentru Ucraina, privind micşorarea acestuia în 2014 de la $450 la $268 pentru o mie m3, Gusev a menţionat că "beneficiile, oferite Ucrainei, au alt caracter".

Vorbind despre contractul pentru anul viitor, top-managerul "MoldovaGaz" a spus că, în cadrul negocierilor, părţile au ajuns la concluzia că cea mai bună opţiune va fi prelungirea contractului existent cu aplicarea preţului actual pentru importul şi tranzitarea gazelor naturale.

Întrebat de corespondentul "INFOTAG", dacă nu se va crea situaţia în care contractul va fi semnat pe 31 decembrie, "în regim de urgenţă", Alexandru Gusev a spus că administraţia "MoldovaGaz" va pleca la Moscova, unde pe data de 25 decembrie va avea loc şedinţa Consiliului de Observatori ai SA "Gazprom", în cadrul căreia acţionarii urmează să susţină decizia de prelungire a contractului.

"Luăm cu noi ştampila şi plecăm la Moscova", a spus Gusev, exprimînd speranţa că pe 25-26 decembrie contractul va fi semnat, după şedinţa Consiliului de Observatori al "Gazprom".

Şeful "MoldovaGaz" a menţionat suma datoriilor întreprinderilor complexului energetic a Moldovei faţă de compania rusă, suma care a depăşit 2 mlrd. lei, dintre care, datoriile curente, pentru anul 2013, au constituit 550 mil. lei.

La întrebarea agenţiei "INFOTAG", dacă compania achită penalizările pentru datoriile istorice, Gusev a răspuns că penalizările sînt percepute conform contractului, în care acestea sînt indicate în mărime de 0,01% pentru întîrzierea plăţilor pentru gazele consumate, care, de regulă, trebuie demonstrate în instanţa de judecată, deoarece datornicii nu recunosc penalizările.

Datoriile SA "MoldovaGaz" s-au apropiat de cifra de $5 mlrd. Din această sumă $4,5 mlrd. sînt datorii ale malului stîng al Nistrului, care nici pînă acum nu au fost achitate. O parte a datoriei pentru furnizarea gazelor, Moldova trebuie să o achite companiei Factoring Finance, în urma unui acord între "Gazprom" şi compania în cauză. O dată la trei ani "MoldovaGaz" întocmeşte un act de reconciliere prin care confirmă această obligaţiune.

Întrebat de corespondentul "INFOTAG" dacă pot la finele anului 2031 acţionarii companiei să conteze pe achitarea dividendelor, Alexandru Gusev a dat un răspuns negativ.

"Pentru a putea achita dividende acţionarilor, în primul rînd trebuie să achităm datoriile pentru anii precedenţi, care sînt de 2,9 mlrd. lei. Doar după ce problema datoriilor va fi soluţionată va fi posibilă discutarea dividendelor", a precizat Gusev.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав