X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Program fără traducere: la Chişinău au demarat discuţiile privind implementarea agendei Acordului de asociere RM-UE – în limba engleză

19 dec. 2013,, 17:40   Societate
3593 0
Foto: mail.ru
Astăzi, la Chişinău, au fos lansate discuţiile pe marginea procesului de implementare a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, care prevede şi crearea Zonei de liber schimb. Însă problema constă în faptul că textul Acordului încă nu a fost tradus în limba de stat.

Recent, premierul Moldovei Iurie Leancă a declarat că traducerea a circa o mie de pagini ale documentului va fi finalizată peste două-trei săptămîni. Totodată, potrivit vice-ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza, consultările privind „noile instrumente necesare pentru finalizarea acţiunilor următoare” deja au început. În acelaşi timp, va fi discutat şi modul de finanţare a priorităţilor.

La ce nivel vor fi discutate aceste instrumente, metode şi priorităţi, cunosc oare funcţionarii moldoveni limba engleză în aşa măsură încît să înţeleagă ce se întîmplă? Sau lor li s-a relatat doar conţinutul pe scurt al Acordului? Cu părere de rău, această abordare formală, practicată de către autorităţile moldovene la elaborarea diferitelor documente, inclusiv de ordin legislativ, au un impact negativ asupra calităţii acestor documente, şi, drept consecinţă, asupra implementării reformelor.

Putem presupune că graba elaborării agendei de implementare a Acordului de asociere este dictată de faptul că săptămîna trecută Comisia Europeană a oferit Republicii Moldova un ajutor financiar suplimentar în valoare de 35 de milioane de euro, ce va fi utilizat la implementarea reformelor. Însă cu cine va fi discutată aceasă agendă şi de ce discuţiile celui mai important document pentru ţară au loc în limba engleză, fapt ce va lasă în neştiinţă majoritaea populaţiei Moldovei?

În acest caz este vorba despre un proces absolut netransparent, care, totuşi, atinge interesele tuturor cetăţenlor RM. Iar cetăţenii acestei ţări au dreptul să ştie ce se întîmplă în realitate. În caz contrar, se creează impresia că puterea ignoră alegătorii şi acţionează exclusiv din propriile interese.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?