X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Oleg Reidman: Politica bugetar-fiscală este prost întocmită şi nu reprezintă nimic

24 dec. 2013,, 13:16   Politică
4404 1
Foto: noi.md
Parlamentul a adoptat în lectură finală politica bugetar-fiscală pentru anul 2014, indiferent de critica opoziţiei, potrivit căreia, documentul conţine o mulţime de neclarităţi.

Potrivit agenţiei "Infotag", deputatul comunist Oleg Reidman a menţionat că "proiectul este prezentat pe ultima sută de metri, cu toate că au avut la dispoziţie o perioadă îndelungată".

"Speram că dacă proiectul a ajuns atît de tîrziu, acesta va fi atît de bun, încît nu va genera întrebări. Însă am greşit. Nu conţine nimic folositor. Unicul lucru pe care l-am obţinut este anularea majorării amenzilor", a spus Reidman.

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, de asemenea, şi-a exprimat nemulţumirea de "performanţele autorităţilor" sub formă de "majorarea accizelor, înăsprirea administrării vamale şi scumpirea poliţei de asigurare medicală cu 700 lei".

"O mulţime de prevederi contravin una alteia şi nici nu au fost discutate de comisia de profil", a spus acesta.

Politica bugetar-fiscală prevede majorarea în 2014 a veniturilor din impozitul pe venit de 7% de la 26,7 mii pînă la 27,8 mii lei. Totodată, scutirile personale anuale se vor majora de la 9120 pînă la 9516 lei, iar scutirile pentru persoanele aflate la întreţinere - de la 2040 la pînă 2124 lei. Aceste modificări sînt explicate prin tendinţa de a susţine cetăţenii cu venituri mici şi medii, precum şi pentru stimularea persoanelor fizice de a declara veniturile reale.

De la 13,5 mii lei pînă la 14,1 mii lei au fost majorate scutirile personale anuale pentru persoanele care au avut de suferit de pe urma catastrofei nucleare de la Cernobîl, părinţii sau soţii cetăţenilor decedaţi în acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei Moldovei, în timpul războiului din Afganistan, invalizii de război, din copilărie, de grupa I şi II, precum şi pentru victimele represiunilor.

Proiectul prevede o majorare semnificativă a accizelor. Astfel, accizele pentru produsele petroliere vor creşte cu 9,3%. În special, accizul pentru benzină va constitui 3,5 mii lei/tonă (actualmente 3,2 mii lei/t), pentru motorină - 1,4 mii lei/t şi pentru gazul lichefiat - 2,2 mii lei/t.

De asemenea, au fost majorate accizele pentru produsele alcoolice şi din tutun. Toate categoriile de accize vor creşte în conformitate cu rata inflaţiei, prognozată pentru anul 2014 (în mediu, la nivelul de 4,3%).

Opoziţia parlamentară a subliniat că o asemenea abordare a politicii bugetar-fiscale va necesita modificări deja în februarie, deoarece "nu este bună de nimic".

În replică, președintele Comisiei pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a menţionat că "acesta este un document important şi opoziţia nu trebuie să se indigneze, deoarece au fost incluse şi propunerile acesteia".

"Am revenit la TVA-ul în agricultură de 8%. Producătorii agricoli vor putea importa utilaj agricol fără a achita taxele vamale. Am efectuat o muncă bună şi în anul care vine oamenii vor avea posibilitatea să simtă acest lucru", a menționat Ioniță.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?