Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Apelurile lui Băsescu pot genera conflicte regionale ‒ declarație

2 ian. 2014,, 16:22   Societate
5557 12
Foto: noi.md
Declarațiile lui Traian Băsescu tensionează situaţia din societate şi pot genera conflicte regionale. Este opinia analistului politic Victor Gurău, expusă pentru portalul NOI.MD, în cadrul unui comentariu referitor la apelul președintelui român ca în Anul Nou Republica Moldova să fie declarată definitiv "pământ românesc".

Potrivit analistului, asemenea mesaje, atît parvenite din partea lui Băsescu, cît și din cea a anturajului lui vor continua doar să se intensifice, deoarece fac parte din așa-numitul scenariu al "integrării europene".

"Nu este niciun secret că chiar și politicienii noștri privesc acest proces de apropiere de Uniunea Europeană ca pe o etapă inițială a "reîntregirii pămînturilor româneşti". Există diferite abordări, mai multe programe sînt în plină desfăşurare, dar obiectivul strategic este unul ‒ românizarea la scară largă a acestor teritorii. Băsescu joacă în mod direct și dur, în ce priveşte așa-numitele pămînturi române", ‒ menţionează analistul.

Mai mult decît atît, Gurău consideră că astfel de declarații au un caracter electoral. "Nu este niciun secret că în jocul lui el mizează pe stările de spirit politice. Anul 2014 este un an electoral, nu numai în RМ, dar și în UE, unde se va alege Parlamentul European. Prin urmare, acesta este şi un mesaj electoral care îi oferă posibilitatea să-şi asigure o mare parte din voturi în România, precum și de la cetăţenii Moldovei cu pașapoarte românești din RM".

"Toate aceste declarații au inclusiv și obiective geopolitice, din punctul de vedere al antagonizării politicii Rusiei și îndeplinirea, de facto, a acelor instrucțiuni pe care le primesc de la frații mai mari ‒ elitele de la Bruxelles și politicienii de peste ocean. Acestea sînt afirmații periculoase, pentru că ele sînt încă o sursă de tensiuni", ‒ a subliniat Gurău.

În discursul său de felicitare, rostit la postul local de televiziune, președintele României Traian Băsescu a declarat că în anul 2014 România ar trebui să declare în mod deschis că ţara-vecină, Republica Moldova, este pămînt românesc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?