X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Primele Doamne ale Republicii Moldova (FOTO)

4 ian. 2014,, 16:06   Societate
14471 7
Foto: tribuna.md
Despre Președinții Republicii Moldova au fost publicate numeroase materiale de-a lungul timpului. TRIBUNA vă propune să cunoașteți cine au fost cele care au stat în spatele lor, adică cine au fost Primele Doamne ale Republicii Moldova.


Georgeta Snegur a fost Prima Doamnă a Republici Moldova, în perioada 3 septembrie 1990 – 15 ianuarie 1997, fiind soția primului Președinte al RM, Mircea Snegur. Georgeta Snegur este de origine rusă. De specialitate este asistentă medicală. Soții Snegur s-au cunoscut acum 53 de ani de ani în spitalul în care lucra Georgeta Snegur. S-au căsătorit după jumătate de an. Georgeta și Mircea Snegur au doi copii: Vitalie și Natalia. Despre activitatea, Georgetei Snegur în calitate de Primă Doamnă nu se cunosc prea multe.


Antonina Lucinschi a deținut calitatea de Primă Doamnă a RM, în perioada 15 ianuarie 1997 – 4 aprilie 2001, perioadă în care Petru Lucinschi a deținut funcția de şef de stat, fiind cel de-al doilea Președinte al RM. Antonina Lucinschi a fost una dintre cele mai vizibile soții de șef de stat. A fost de origine rusă. A activat în calitate de instructor de comsomol. A studiat pedagogia la un institut din Groznîi. La vîrsta de 35 de ani a susținut teza de doctor și a devenit șef de catedră la Institutului Pedagogic „Ion Creangă”. Mai mulți ani a activat la Academia de Studii Pedagogice din Moscova. Sub conducerea Primei Doamne au fost create Fundația de binefacere „Brîndușele Speranței”, în decembrie 1997, care ajuta copii talentați și copii din familii vulnerabile, Forul Organizațiilor de Femei din Moldova, în 1998, și Clubul „Filantropul”. Soții Lucinschi au crescut doi copii: Sergiu și Chiril. Antonina Lucinschi s-a stins din viață în 2005, după o boală îndelungată.


Taisia Voronin a fost cea de-a treia Primă doamnă a RM. A deținut acest titlu opt ani de zile, în perioada 7 aprilie 2001 – 11 septembrie 2009, cînd Vladimir Voronin era Președintele RM. Taisia Voronin este de origine ucraineană şi este casnică. De profesie este pedagog, la un moment dat actîvînd în calitate de conducător de grădiniţă. În 2006, pe cînd soţul ei era Preşedinte al R. Moldova, Taisia Voronin a lansat cartea „De la mamă la fiică: rețete – cu dragoste”. Cartea este formată din două părţi: prima este cu memorii, a doua – cu rețete. Deşi a deţinut titlul de Prima Doamnă, Taisia Voronin nu a ieşit prea mult în evidenţă.


Dina Ghimpu a deținut funcția de Primă Doamnă în perioada 11 septembrie 2009 – 28 decembrie 2010, cînd Mihai Ghimpu a deținut funcția de Președinte interimar al RM. Dina Ghimpu s-a născut la data de 27 iunie 1957. Este Director general al direcției politici și strategii culturale a Ministerului Culturii. Dina Ghimpu desfăşoară o activitate prodigioasă în domeniul culturii şi îndeosebi în cel al criticii teatrale. Este autoare a numeroase acte legislative şi normative în domeniul culturii (Legea Culturii, Legea Cinematografiei şi cea a Teatrelor), şi a unor proiecte şi strategii culturale. În 2010, cînd soţul ei era Preşedinte interimar al R. Moldova, ea a editat cărţile de eseuri şi critică teatrală – „Născut în Zodia Caragiale”, despre Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale” la cea de-a XX-a aniversare şi „Amintiri în alb şi negru”, la 50 de ani ai Teatrului „Luceafărul”. În timpul liber, Dina Ghimpu preferă să lectureze şi să asculte muzică bună, în special jazz.


Victoria Lupu, de asemenea, a fost soție de Președinte interimar al RM, în perioada 30 decembrie 2010 – 23 martie 2012, cînd Marian Lupu a deținut această calitate. Victoria Lupu evită apariţiile publice sau în mass-media. Tradiţional, ea apare alături de soţul său atunci cînd au loc alegeri. Victoria Lupu e una din cele mai instruite doamne, ea fiind absolventă a Universităţii de stat din Rusia „M. Lomonosov”. Doctorantura a făcut-o la ASEM, unde este conferenţiar universitar, specialitatea Relaţii Economice Internaţionale. Victoria Lupu deţine titlul de doctor în economie şi a făcut stagieri în SUA, Franţa, România. Este autoare a 12 publicaţii.


Margareta Timofti este actuala Primă Doamnă a Republicii Moldova, de la numirea în funcția de Președinte al RM a lui Nicolae Timofti, la 23 martie 2012. Margareta Timofti s-a născut la data de 7 ianuarie 1956. Pînă ca soţul ei să ajungă Preşedinte, Margareta Timofti nu era cunoscută publicului larg. Totuşi, în ultimul an, graţie evenimentelor la care a participat, ea reuşit să devină una din cele mai populare soţii de demnitar. Margareta Timofti lucrează în calitate de consultant principal în Secţia drept comunitar, aproximarea legislației şi informare legislativă din cadrul Direcției generale juridice a Parlamentului. Pasiunea Primei Doamne este lectura, iar biblioteca este locul său de „desfătare sufletească”. Margareta Timofti participă la diverse conferințe naționale și internaționale, dar și la acțiuni de caritate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав