X 
Cutremure stiri: 502

Adunarea Populară a Găgăuziei se va convoca într-o ședință extraordinară

12 ian. 2014,, 12:12   Politică
7108 1
Foto: vfokuse.md
Prezidiul Adunării Populare din Găgăuzia a decis să convoace la 17 ianuarie o ședință extraordinară a legislativului găgăuz.

Pe ordinea de zi a ședinței este o singură întrebare - "Cu privire la situația social-politică din UTA Găgăuzia". Raportor va fi prim-vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, Demian Karaseni.

Amintim, anterior instanța din Comrat a "invalidat" decizia Adunării Populare a Găgăuziei de a petrece la 2 februarie referendumul privind atitudinea față de politica externă a Republicii Moldova și cu privire la statutul de independență, în conformitate cu care, în caz de pierdere a suveranității Republicii Moldova, Găgăuzia va deveni în mod automat o republică independentă. La 9 ianuarie Procuratura Generală a Republicii Moldova a inițiat o urmărire penală în legătură cu organizarea referendumurilor în Găgăuzia.

De notat faptul că în conformitate cu Legea Republicii Moldova cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei și a Constituției Găgăuziei, instanțele moldovenești de drept comun nu pot anula astfel de decizii ale parlamentului găgăuz. În plus , în conformitate cu aceleași acte legislative, în competența Adunării Populare a Găgăuziei intră petrecerea referendumurilor locale pe probleme ce țin de competența Găgăuziei, inclusiv și politica externă. În acest context, autoritățile găgăuze au decis că ambele referendumuri vor avea loc, în ciuda oricăror interdicții de la Chișinău și a instanțelor de judecată. Mai ales că decizia instanței din Comrat, chiar dacă nu va fi făcut recurs, va intra în vigoare abia pe 3 februarie, adică după petrecerea plebiscitului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав