Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

Israelul îi aduce un ultim omagiu lui Ariel Sharon

13 ian. 2014,, 11:36   Externe
3918 0
Foto: newsru.com
Israelul îl conduce luni pe ultimul drum pe fostul premier Ariel Sharon, fost lider militar, 'un erou' popular în țara sa, dar considerat un 'criminal de război' de către palestinieni, comentează France Presse.

Generalul Sharon va fi înmormîntat în jurul orei locale 14:00 (12h00 GMT), cu onoruri militare, la ferma familiei sale din sudul Israelului, în apropiere de granița cu Fîșia Gaza.

El a dorit să fie îngropat acolo alături de a doua sa soție Lily. Cei doi fii ai săi, Gilad și Omri, precum și șeful Statului Major, Benny Gantz, vor susține cîte un discurs, în care vor elogia personalitatea sa.

Avînd în vederea apropierea de Gaza, controlată de mișcarea islamistă palestiniană Hamas, serviciile de securitate și poliția israeliene au trimis întăriri în regiune, ridicînd în același timp nivelul de alertă pentru atacuri cu rachete. Baterii ale sistemului mobil antirachetă 'Iron Dome' au fost desfășurate în această zonă.

'Am luat în considerare toate scenariile posibile. Armata este pregătită să reacționeze imediat, în caz de nevoie', a asigurat șeful poliției din sudul țării, Yoram Halevy, la postul de radio al armatei.

Ca măsură de precauție, numărul dronelor care supraveghează în permanență Fîșia Gaza a fost sporit în încercarea de a repera eventuali combatanți palestinieni pe cale să pregătească tiruri cu rachete spre sudul Israelului, potrivit aceluiași post de radio.

Luni dimineață, au fost aduse omagii naționale fostului premier Ariel Sharon, al cărui corp neînsuflețit a fost depus la sediul Knessetului (parlament) de la Ierusalim, în prezența unor mari personalități de stat și delegații străine, începînd cu 09h00 (07h30GMT).

Vicepreședintele american Joe Biden și ex-premierul britanic Tony Blair, emisar al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, vor pronunța cîte un elogiu funebru.

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier, în prezent, într-o vizită oficială în Israel, urmează să participe la ceremonie, la care cele mai multe țări au preferat să trimită reprezentanți de rang inferior.

Decesul liderului forte al dreptei naționaliste israeliene, care a încetat din viață sîmbătă la 85 de ani, după opt ani de comă indusă, a aruncat Israelul într-o atmosferă de doliu național.

Aproximativ 20.000 de israelieni din toate păturile sociale au defilat duminică în fața sicriului cu corpul neînsuflețit al lui Ariel Sharon, expus la parlament. Mulți dintre ei regretă carisma și bravura celui de-al 11-lea șef al guvernului israelian.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?