X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Moldova va putea importa energie electrică din România din anul 2015

21 ian. 2014,, 10:55   Economie
3876 1
Foto: noi.md
Republica Moldova va putea importa energie electrică din România din anul 2015, după instalarea stației de cuplare în curent continuu de tip ”back to back” pe linia electrică Vulcănești-Isaccea. Despre aceasta s-a discutat în cadrul întrevederii prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, cu ministrul Energeticii al României, Constantin Niță, transmite NOI.md.

Oficialii au discutat, de asemenea, despre construcția liniilor electrice Vulcănești-Isaccea și Strășeni-Ungheni-Iași, pentru extinderea posibilităților de transportare a energiei electrice între cele două țări, precum și instalarea stației de cuplare în curent continuu de tip ”back to back” pe aceste linii. Iurie Leancă și Constantin Niță au discutat, de asemenea, despre posibilitate de finanțare de către România a proiectului de construcție în Vulcănești a stației Back&Back, estimată la 65 de milioane de euro.

Anterior, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a menționat că Moldova este interesată să importe energie electrică mai ieftină din România, unde aceasta este cu 15-20% mai ieftină decît energia electrică procurată în prezent de la Centrala de la Cuciurgan și compania ucraineană „DTEK Vostokenergo”. Valeriu Lazăr a precizat că probleme tehnice care nu permit importul de energie electrică din România vor fi înlăturate după instalarea stației de cuplare în curent continuu de tip ”back to back” pe linia electrică Vulcănești – Isaccea, pentru sincronizarea parametrilor tehnici. Aceasta va permite Moldovei să importe energie electrică din România în cantități mult mai mari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав