Cutremure stiri: 504

Prognoza şoc a unui expert român: Preţul gazelor în România va creşte cu 150%

24 ian. 2014,, 13:10   Externe
6745 3
Foto: noi.md
Preţul gazelor va creşte cu 150% pînă in 2019, cînd piața va fi complet liberalizată, iar populația ar putea suferi un şoc al preţurilor dacă nu se vor lua măsuri de eficienţă şi economisire, a declarat, joi, Aureliu Leca, expert în domeniul energetic și președinte executiv al Asociației Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice.

'România trebuie să-și liberalizeze prețurile la energie, iar șocul va fi la gazele naturale, unde prețul va crește cu 150% în cinci ani, cînd se va finaliza procesul de liberalizare, față de prețurile de la începutul acestui proces (anul 2012 - n.r.)', a spus Leca, prezent la conferința organizată cu ocazia lansării Cărții Albe a Eficienței Energetice de către Asociația Română pentru Promovarea Eficienței Energetice și Camera de Comerț și Industrie București.

Majorarea va mări numărul celor care nu-și vor putea plăti facturile

Potrivit acestuia, majorarea prețului va mări grupul consumatorilor care nu-și vor putea plăti facturile, iar ajutoarele sociale nu vor fi suficiente.

'Consider că eficiența energetică și economisirea consumului sînt principalele soluții pentru această problemă. România are un potențial uriaș de economisire de energie. Noi nu am avut pînă acum această mentalitate, întrucît am fost o țară bogată în astfel de resurse. Directivele europene ne obligă să reducem cu 20% consumul de energie pînă în 2020, iar dacă nu luăm în serios această problemă, riscul de a nu realiza această obligație este destul de mare', a menționat Leca.

El a subliniat faptul că există două zone unde România poate să realizeze pași mari pentru eficiența energetică.

'În primul rînd, este vorba de clădiri, care înseamnă 40% din întregul consum de energie din România, mai mult decît industria. Clădirile din prezent au pierderi de energie de 40-50% cel puțin, ceea ce este imens, pentru ca au fost construite în perioada cînd energia era foarte ieftină', a susținut expertul.

Potrivit acestuia al doilea sector unde trebuie luate măsuri de eficientizare este cel al sistemelor de termoficare, care sînt foarte vechi și supradimensionate.

Intensitatea energetică a României, adică acea cantitate de energie care se consumă pentru a produce 1% din PIB, este în prezent de peste două ori mai mare decît media europeană, se arată în Cartea Albă a Eficienței Energetice, lansate joi.

În același timp, consumul casnic anual de energie pentru încălzire este, în România, 265 de kWh pe metru pătrat, fațăde 125 de kWh pe metru pătrat, cît este media europeană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав