Cutremure stiri: 506

Expert: Modificările Ministerului Educației reprezintă o profanare a sistemului educațional

24 ian. 2014,, 17:45   Societate
5057 1
Foto: noi.md
Ministerul Educației a modificat Regulamentul de admitere în instituțiile de învățămînt superior în anul 2014. Astfel, concursul de înscriere la facultate va fi prelungit pînă la 31 august, concursul de admitere va fi unic atît pentru locurile cu finanţare de la buget, cît şi pentru cele cu taxă. De asemenea, concursul de admitere va fi unic și pentru candidații de la orașe și sate. Grupele vor fi formate în dependență de numărul solicitărilor și locurile prevăzute. Candidații vor trebui să indice în cereri limba în care doresc să-și facă studiile superioare.

La specialitățile cu profil pedagogic prioritate vor avea candidații din familii de profesori.

Prorectorul Universității Slavone, Ivan Caireac, consideră că aceste modificări sînt premature. În opinia lui, multe modificări sînt inutile și profanează sistemul educațional, deoarece societatea moldovenească încă nu este pregătită pentru așa ceva. „Concursul de admitere unic pentru locurile cu finanţare de la buget şi pentru cele cu taxă este un nonsens pentru Moldova, deoarece nicio universitate acum nu poate supraviețui din contul bugetarilor”, a menționat prorectorul.

Ivan Caireac a criticat și modificările potrivit cărora doritorii de a studia în limba rusă vor trebui să participe la concursul unic de admitere, iar grupele vor fi formate în funcție de numărul de solicitări. „În prezent, grupele cu predare în limba rusă în Moldova aproape că sînt lichidate. Aceasta încalcă drepturile minorităților naționale care studiază în limba rusă”, a precizat prorectorul.

În opinia expertului, candidații din mediul rural nu trebuie lipsiți de facilități. „Copiii de la sate trebuie să aibă avantaj, pentru că studiile din localitățile rurale nu pot fi comparate cu cele din capital. Ei nu pot concura cu candidații de la oraș care sînt pregătiți mai bine, de aceea, în cazul în care tinerii de la sate nu vor fi în stare să achite taxa de studii, ei vor rămîne fără studii superioare. Și asta chiar dacă ei au o atitudine conștiincioasă față de procesul de învățămînt”, a precizat prorectorul.

Referindu-se la prelungirea concursului de admitere în universități, Ivan Caireac consideră că aceasta nu va schimba situația, deoarece în țară numărul tinerilor este în scădere.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав