Cutremure stiri: 506

Burgudji: Sîntem recunoscători tuturor oponenților referendumului

28 ian. 2014,, 14:36   Societate
3806 4
Foto: vfkose.md
„Datorită avertizărilor și amenințărilor directe din partea autorităților centrale și a unor politicieni privind responsabilitatea pentru „acțiunile noastre ilegale”, datorită diferitor tentative din partea structurilor de stat de a perturba desfășurarea referendumului preconizat pentru 2 februarie de Adunarea Populară a Găgăuziei, poporul găgăuz s-a consolidat, la fel ca acum 20 de ani. Se poate afirma cu certitudine că rata de participare la referendum va depăși 90%”, a declarat pentru NOI.md deputatul legislativului de la Comrat Ivan Burgudji.

„Nu mă refer la faptul că politicienii de la putere idee nu au ce caracter are propriul popor, cei cu care conduc și în locul cărora încearcă să adopte decizii cruciale pentru populația țării. Pe ei nici nu-i interesează. Ei nu-și amintesc sau nici nu știu regula elementară din fizică: forța de acțiune este egală cu forța de reacțiune. Altfel ei nu s-ar fi opus cu atîta înverșunare dorinței elementare a găgăuzilor, iar acum și a bulgarilor (sînt convins că a tuturor cetățenilor Moldovei) de a decide singuri vectorul de dezvoltare a republicii”, a subliniat deputatul Adunării Populare.

Potrivit lui Burgudji, locuitorii autonomiei au fost deranjați îndeosebi de amenințările liderului PLDM, Filat, de remarcile specifice la adresa găgăuzilor ale președintelui Timofti și cele ale lui „parteigenosse” al PL-ului, Ghimpu, în România. „Chiar și acei locuitori din autonomie care inițial erau indiferenți față de problema respectivă, declară că vor veni la urnele de vot. Această decizie este o urmare a intentării dosarelor penale împotriva aleșilor lor, refuzului Comisiei Electorale Centrale a Moldovei de a elibera ștampile pentru desfășurarea referendumului din 2 februarie, blocării conturilor Comitetului Executiv și, bineînțeles, o consecință a reflectării celor întîmplate în autonomie de mass-media angajată”.

Deputatul a menționat că toate ștampilele necesare sînt pregătite, buletinele de vot vor fi în curînd tipărite, iar toate primăriile vor crea gărzi civice pentru menținerea ordinii publice atît la secțiile de votare, cît și în localitățile din autonomie. Decizia din urmă a fost luată în cadrul adunării comune a Comitetului Executiv și primarilor locali.

Potrivit portalului Gagauzinfo.md, bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, și-a argumentat propunerea de a crea gărzi prin „necesitatea de a asigura stabilitatea și ordinea publică în localități pe parcursul săptămînii curente, mai cu seamă în ziua votării”. „Provocări pot fi din părți diferite. Noi nu trebuie să admitem provocări și discreditarea autonomiei în ochii comunității internaționale. Nu trebuie admis să fim împiedicați pe ultima sută de metri”.

Sursa citată mai anunță și despre o altă decizie fără precedent a lui Formuzal, dar semnificativă pentru afirmarea principiilor democratice. Astfel, bașcanul intenționează să semneze o dispoziție prin care Inspectoratului Fiscal și altor organe de control li se interzice să verifice activitatea mijloacelor de informare în masă în Găgăuzia pînă la desfășurarea alegerilor parlamentare ordinare. În opinia lui Formuzal, această decizie trebuie să „excludă orice posibilitate de presiuni asupra mass-media”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав