X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Vasili Neicovcen: 90% dintre participanţii la referendumul din Găgăuzia vor opta pentru Uniunea Vamală

28 ian. 2014,, 15:10   Societate
4208 0
Foto: gagauzinfo.md
Din cauza migraţiunii populaţiei, rata de prezenţă la referendumul din Găgăuzia din 2 februarie va fi de aproximativ 60%, susţine vicepreşedintele Consiliului Municipal Comrat Vasili Neicovcen.

Într-un interviu acordat agenţiei „Infotag”, Neicovcen a spus că 90% dintre participanţii la referendumul din Găgăuzia vor opta pentru Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

„Aproximativ 2% dintre locuitorii autonomiei vor fi împotrivă, considerînd că Moldova trebuie să se integreze în Uniunea Europeană. În principal, aceştia sînt moldovenii etnici care au fost împotriva constituirii autonomiei pentru găgăuzi”, consideră acesta.

Potrivit pronosticului lui Neicovcen, cîteva procente vor reveni erorilor din buletinele de vot, pentru că întrebările specificate în acestea sînt complicate.

Întrebat dacă oponenţii referendumului fac propagandă în autonomie, Neicovcen a răspuns că în autonomie lucrează propagandişti în sprijinul referendumului şi al aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală.

„Cei care vor fi împotrivă vor fi bătuţi cu picioarele în orice piaţă, indiferent dacă va fi o piaţă din Comrat sau o piaţă sătească”, a menţionat acesta.

Vasili Neicovcen a amintit că găgăuzii, în aspiraţia lor de a fi mai aproape de Rusia, sînt susţinuţi de minoritatea bulgară.

„Consiliile raionale Taraclia şi Basarabeasca au decis să desfăşoare aşa-numite sfaturi cu poporul, la care pe 2 februarie locuitorii se vor pronunţa asupra vectorului exterior de dezvoltare al Republicii Moldova”, a afirmat el, convins că 90% dintre bulgari ar prefera uniunea cu Rusia.

La replica conform căreia bulgarii au un interes direct ca Republica Moldova să se integreze în Uniunea Europeană, a cărei membră este Bulgaria, politicianul găgăuz a spus că bulgarii din Moldova se consideră „ruşi şi doresc să fie alături de Rusia".

„Au trecut 21 de ani de cînd Bulgaria a deschis un consulat în Moldova, dar în acest răstimp Bulgaria nu i-a ajutat cu nimic pe bulgarii moldoveni. În 1995 s-a hotărît ca bulgarii şi găgăuzii din Moldova să poată obţine liber cetăţenia bulgară, dar în practică aceasta s-a transformat într-un simplu comerţ cu paşapoarte”, a afirmat Neicovcen, adăugînd că Bulgaria, în 20 de ani, nu a realizat niciun proiect de importanţă socială pentru bulgarii moldoveni.

Ezitînd să spună ce a făcut Rusia pentru bulgarii moldoveni, Neicovcen a declarat doar că „Rusia este o lumină în fereastră pentru toţi…”

El a estimat că nu doar politicienii din autonomie, dar şi cei din Moldova sînt interesaţi de referendumul din 2 februarie, la care găgăuzii se vor pronunţa pe marginea vectorului de dezvoltare externă al Republicii Moldova şi autodeterminării Găgăuziei în cazul în care Republica Moldova îşi va pierde statutul juridic (eventual, va adera la România – „I”).

„Comuniştii, de exemplu, doresc să incite Moldova şi au început să o incite din Taraclia şi Basarabeasca, unde vor avea loc „sfaturi cu poporul”, a spus Neicovcen.

În viziunea sa, rezultatele „sfatului cu poporul”, ca şi cele ale referendumului din Găgăuzia, nu vor avea semnificaţie juridică pentru autorităţile Republicii Moldova.

„Dar sînt importante pentru noi, găgăuzii şi bulgarii, care nu vor să piardă legătura cu Rusia”, a afirmat Neicovcen, care a presupus că „sfaturi cu poporul”, nu fără suportul intern şi extern, ar putea avea loc şi în nordul Moldovei, unde locuiesc compact mulţi ucraineni.

Potrivit deciziei instanţei de judecată, referendumul din Găgăuzia, programat pentru 2 februarie, este ilegal şi contravine legislaţiei Republicii Moldova. Procuratura Moldovei a intentat dosare penale pe numele iniţiatorilor desfăşurării plebiscitului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?