Arşiţa stiri: 215
Jocurile Olimpice stiri: 281
Transnistria stiri: 1418

Putin a respins posibilitatea revizuirii acordurilor cu Ucraina

29 ian. 2014,, 10:40   Externe
4380 1
Foto: gravada.com
Corespondentul AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Orice împrumut acordat Ucrainei sau reducerea prețului la gazele furnizate nu se bazează pe dorința noastră de a susține un anumit guvern și nu vor fi revizuite, a declarat marți, la Bruxelles, președintele Rusiei, Vladimir Putin, în contextul în care premierul ucrainean Mykola Azarov și-a prezentat demisia în cursul zilei.

El a precizat că guvernul de la Moscova își va onora obligația de a împrumuta 15 miliarde de dolari Ucrainei chiar dacă următorul guvern va fi unul al opoziției.

'M-ați întrebat dacă vom revizui acordurile privind împrumutul și din sectorul energetic dacă opoziția va prelua puterea. Nu, nu vom face acest lucru', a declarat liderul de la Kremlin în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele CE, Jose Manuel Barroso, și președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care a avut loc după summitul UE-Rusia.

'Atît împrumutul, cît și reducerea de preț la gaze sînt bazate nu pe dorința noastră de a susține vreun guvern, ci pe oamenii obișnuiți, care au de suferit. Spre deosebire de FMI, nu am legat acest împrumut de termeni și condiții specifice, dar am avut o anumită înțelegere cu premierul Azarov, potrivit căreia împrumutul va fi luat și pentru reforme structurale. În acest punct, întrucît nimeni nu știe care va fi următorul guvern, nu se știe nici care va fi strategia sa. Dar noi ne vom respecta angajamentul nostru', a mai spus Putin.

În ceea ce privește reducerea prețurilor la gaze, Putin a precizat că Ucraina are deja o datorie de 2,7 miliarde de dolari față de Gazprom și s-a încercat reducerea ei prin amînarea plăților și scăderea prețurilor. 'Chiar în această dimineață mi s-a spus însă că Ucraina cere o amînare la plată pentru sumele datorate în acest an pentru prețurile deja reduse, ceea ce va reprezenta o provocare majoră pentru economia noastră și pentru Gazprom, întrucît acești bani erau alocați deja pentru investiții potențiale', a precizat liderul de la Kremlin, adăugînd că va discuta chestiunea cu viitorul premier de la Kiev.

Rusia a respectat mereu și va respecta suveranitatea tuturor entităților internaționale, inclusiv noile state apărute după desființarea Uniunii Sovietice, a mai spus el. 'În ceea ce privește semnarea Acordului de asociere, preocuparea nu o reprezintă alegerea suverană a Ucrainei, ci efectele economice ale acordului de asociere', a precizat Putin.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав