X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4161

Reprezentantul special al OSCE speră să anime procesul de negocieri privind conflictul transnistrean

30 ian. 2014,, 09:56   Societate
2160 0
Foto: noi.md
Reprezentantul special al OSCE, Radojko Bogojevic, vede principalul său obiectiv în faptul de a „menţine procesul de negocieri, pentru ca acesta să fie viu”. Despre aceasta oficialul a declarat miercuri, în cadrul întrevederii de la Tiraspol cu preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk.

Potrivit agenţiei „Infotag”, care face referire la pagina web a liderului tiraspolean, Bogojevic a comunicat că pentru anul 2014 este planificată desfăşurarea a cinci runde de negocieri, „inclusiv cu utilizarea tuturor evenimentelor pozitive care au avut loc în timpul preşedinţiei ucrainene”.

Diplomatul nu a exclus că participanţii la negocieri „se vor ocupa de protocoalele semnate începînd cu 2012, pentru a obţine realizarea acestora”.

Şevciuk a dat asigurări că Transnistria se pronunţă pentru soluţionarea problemelor „la masa de negocieri fără ultimatumuri şi presiuni”, menţionînd, totodată, că în ultimul timp, în dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol „s-au stabilit tendinţe îngrijorătoare: două treimi din adresările părţii transnistrene la adresa reprezentanţilor politici ai Republicii Moldova au rămas fără răspuns”.

„Posibil, partenerii noştri au o altă poziţie şi o respectăm, dar lipsa de răspuns la adresările noastre nu o putem numi <încercare de a coopera>”, consideră acesta.

Liderul de la Tiraspol s-a arătat îngrijorat de modificările operate la legislaţie, la finele anului trecut, de către autorităţile Republicii Moldova, care „creează premise pentru înrăutăţirea situaţiei agenţilor economici din Transnistria”.

„Dacă aceste decizii vor duce la urmări negative pentru întreprinderile transnistrene şi pentru economie în ansamblu, acest fapt va însemna pentru noi al doilea val de sancţiuni economice. În acest caz este complicat să vorbim despre formarea unei atmosfere de încredere”, a accentuat Şevciuk, propunînd includerea subiectului limitărilor economice, întreprinse de către Republica Moldova în mod unilateral, pe ordinea de zi a următoarei runde de negocieri în formatul 5+2.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав