X 
Cutremure stiri: 502

Formuzal: Noi doar îndeplinim voința poporului

30 ian. 2014,, 15:40   Societate
3506 4
Foto: tribuna.md
Pînă la referendumul din UTA Găgăuzia, anunțat pentru 2 februarie, au rămas mai puțin de două zile. În cadrul referendumului locuitorii autonomiei urmează să se expună în privința vectorului politicii externe al Republicii Moldova (integrarea europeană sau eurasiatică) și a sorții regiunii în cazul în care Moldova își va pierde independența.

În jurul acestui eveniment au fost destule discuții în contradictoriu, zvonuri și provocări. Acum este clar chiar și pentru cei mai aprigi oponenți ai desfășurării referendumului: plebiscitul va avea loc. Toate punctele pe i au fost puse. Însă în ajunul acestui eveniment NOI.md a hotărît să pună cîteva întrebări bașcanului autonomiei Mihail Formuzal.

Domnule Formuzal, ce părere aveți față de multiplele declarații ale politicienilor de la Chișinău referitoare la referendum?

Declarațiile despre aceea că referendumul din Găgăuzia este o provocare politică, în realitate, discreditează actuala putere, deoarece numai o guvernare departe de spiritul și principiile democratice poate percepe exprimarea voinței poporului ca o „provocare”. Regret mult că reprezentanții partidelor de la guvernare, atunci cînd vorbesc despre referendumul din Găgăuzia, se limitează la nu știu ce fel de teorii de conspirație, declarînd că este vorba despre „o imixtiune a unor forțe externe” împotriva stabilității în Moldova. În realitate, dacă referendumul nostru și este îndreptat împotriva unui fapt, atunci doar împotriva faptului ca puterea să se îngrădească de popor și să refuze să audă opinia cetățenilor.

Cum explicați comportamentul și declarațiile conducerii PD împotriva referendumului, avînd în vedere că inițiativa privind desfășurarea plebiscitului aparține colegilor lor de partid din autonomie?

Inițiativa organizării referendumului aparține poporului Găgăuziei. În autonomie, mai bine de un an au avut loc multiple mitinguri, acțiuni și conferințe pe marginea subiectelor care vor fi expuse în cadrul referendumului din 2 februarie. Campania civică pro-referendum a fost atît de puternică, încît deputaților din Adunarea Populară nu le-a rămas nimic altceva decît să meargă în întîmpinare și să stabilească data desfășurării referendumului. După cum s-a văzut, această decizie a intrat în conflict cu poziția conducerii PD de la Chișinău. Mă bucur că în această situație aleșii poporului au pus în fruntea mesei interesele autonomiei și abia pe urmă interesele de partid.

Nu vi se pare această situație similară celei de la începutul anilor '90? Credeți cumva că ea se poate repeta?

Există multe asemănări cu acele evenimente. Ca și atunci, Chișinăul a refuzat să discute argumentele și poziția noastră. În schimb, pe noi ne etichetează drept „separatiști”, mass-media aservită prezintă Găgăuzia aproape ca o regiune rebelă care are de gînd să se desprindă de Moldova. La fel ca în anii '90, noi nu pretindem drepturi speciale și nu încercăm să dictăm întregii țări condițiile noastre. Noi dorim doar ca de opinia și interesele noastre să se țină cont în promovarea politicii interne și externe a statului. Noi dorim ca Republica Moldova să rămînă garantat un stat independent și neutru, în componența căruia poporul găgăuz să aibă posibilitatea de a se dezvolta liniștit. Cu părere de rău, autoritățile centrale de multe ori nu ne îndreptățesc așteptările.

Cum intenționați să gestionați rezultatele referendumului?

Importanța problemelor expuse la acest referendum și însuși caracterul național al acestei proceduri pun pe umerii mei și ai deputaților Adunării Populare o anumită responsabilitate, pentru ca rezultatele voinței poporului să aibă un rezultat practic. Locuitorii Găgăuziei doresc pe cale democratică să-și apere interesele și votul din 2 februarie va fi doar începutul acestui proces. Prin mijloace pașnice și în limitele legislației în vigoare vom încerca să convingem conducerea țării că politica externă, precum și relațiile dintre Centru și Găgăuzia, trebuie revizuite.

Juriștii afirmă că finanțarea referendumului de către omul de afaceri Iakubov este ilegală. Ce părere aveți și ce veți întreprinde? Vetoul asupra finanțării din mijloace proprii a fost scos?

Fiecare cetățean are dreptul să-și gestioneze mijloacele. Iurie Iakubov este un mare patriot al Moldovei. Este o persoană modestă. Dacă voi începe să povestesc pe cine și cît ajută acest om fără nici un fel de publicitate va lua mult timp. Mai ales că Iakubov este creștin ortodox. Datorită lui a fost editată cartea „Bisericile ortodoxe din Găgăuzia”. Pe așa oameni trebuie să se bazeze țara, nu să încerce să întocmească dosare penale cusute cu ață albă și să-i intimideze.

Dacă banii mecenatului totuși vor fi folosiți, îi veți restitui ulterior? Cum veți utiliza banii prevăzuți în buget pentru referendum, dar care nu au fost folosiți?

Domnul Iakubov nu cere să i se restituie banii alocați din bugetul autonomiei. Cît privește banii prevăzuți în buget pentru referendum, vom discuta împreună cu deputații cum să folosim aceste mijloace în interesele populației.

Domnule Formuzal, pînă la referendum au rămas ore numărate. Ce sentimente vă copleșesc? Emoții, îndoieli, mîndrie...

Totul se desfășoară în regim normal de lucru. Nu ascund, emoții sînt. Or, mulți locuitori ai autonomiei au plecat departe de plaiul natal în căutarea unui loc de muncă. Nici vremea nu prea oferă motive de bucurie. În rest, nu există nicun fel de emoții sau îndoieli. Repet: noi îndeplinim voința poporului Găgăuziei – pentru asta ei ne-au și încredințat conducerea. Cît privește prezența la urne, nu pretind să fiu original, însă toate acele bariere puse de diverse structuri de stat, declarațiile amenințătoare ale unor politicieni, reflectarea neobiectivă din partea unor instituții mass-media aservite au avut un efect invers, în favoarea noastră. Majoritatea locuitorilor autonomiei vor veni duminică la secțiile de votare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав