X 
Cutremure stiri: 504

Victor Ciobanu: FMI va găsi pentru sine o îndreptățire și va continua să prietenească cu Moldova

31 ian. 2014,, 14:22   Economie
3991 1
Foto: jurnal.md
„Pe fundalul „istoriei de succes” a Moldovei în dezvoltarea relațiilor cu UE, și asta e deja un trend, Fondul Monetar Internațional nu poate să-și piardă reputația. Ei singuri vor găsi cale de ieșire, vor inventa un motiv, dar noul program de cooperare va fi semnat”. Astfel a comentat pentru NOI.md negocierile eșuate dintre Guvernul Republicii Moldova și Misiunea FMI condusă de Max Alier analistul economic Victor Ciobanu.

Expertul este convins că guvernul Moldovei nu-și va schimba decizia de micșorare a TVA-ului pentru producătorii agricoli de la 20% pînă la 8%, așa cum cer donatorii americani.

„Va fi nimicitor pentru credibilitatea și așa joasă a alianței de guvernare într-un an electoral – asta în primul rînd. Pe de altă parte, încă pînă la majorarea TVA de la 8% pînă la 20% experții economici atenționau Guvernul că această măsură nu va avea efectul pozitiv așteptat, ci va prejudicia serios producătorii agricoli, iar bugetul țării va fi suporta pierderi substanțiale. Nu trebuie uitat că una dintre particularitățile agriculturii autohtone este orientarea ei spre export. Astfel, anul trecut statul a restituit producătorilor agricoli circa 200 de milioane de lei (la exportul producției TVA se restituie – nota red.), adică mult mai mult decît a obținut bugetul de pe urma majorării impozitului”, a explicat Victor Ciobanu.

Analistul consideră neserioase referirile FMI la regula sa care prevede că toți trebuie să se afle în condiții egale. În primul rînd, volumul subvenționării agriculturii în Moldova și statele UE, cu care intenționăm să avem comerț fără achitarea taxelor, diferă destul de mult și nu este în favoarea noastră. Totodată, în Europa impozitele la producția agricolă la fel sînt mai mici cu 20%.

„Însă principalul argument pentru a-i „convinge” pe sponsorii de peste ocean pentru actuala alianță va fi necesitatea politică”, susține Ciobanu.

„Noi avem argumente convingătoare împotriva majorării TVA-ului pentru producătorii agricoli. Voi aminti doar că în toată lumea producția alimentară are un statut special și este susținută de stat. Moldova se află într-o situație economică mai aparte, nu tocmai favorabilă. Iar producția agricolă este determinantă pentru economia țării”, a declarat pentru NOI.md ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov. „Agricultura a înregistrat în ianuarie-septembrie 2013 o creștere de 30%, ceea ce a determinat o creștere a economiei în general cu 8%. Iar timp de un an agricultura a înregistrat o creștere de 38,3%, indicii generali ai economiei, deocamdată, nu-i cunosc”, a precizat oficialul.

Vasile Bumacov a amintit și de faptul că agricultura oferă locuri de muncă pentru multe ramuri ale economiei, dar și locuitorilor din zonele rurale.

„Am acumulat o experiență amară atunci cînd am majorat TVA-ul de la 8% pînă la 20% și nu intenționăm să călcăm pe aceeași greblă de două ori”, a încheiat Bumacov.

Amintim că, în prezent, Moldova nu are un program de cooperare cu FMI. Precedentul program s-a încheiat în aprilie 2013 și a avut un buget de 572 de milioane de dolari SUA. Ultima tranșă în mărime de 76 mil. dolari nu a fost transferată din cauza crizei politice de care a fost afectată Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав