X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

RĂZBOIUL ȘACALILOR ȘI VULPILOR, în paguba omului

1 feb. 2014,, 13:30   Societate
5502 0
Foto : cursorinfo.co.il
„Numărul vulpilor în Moldova depășește norma admisibilă aproape de zece ori. Eeforturile vînătorilor pentru reducerea numărului acestor animale periculoase sînt insuficiente”, a declarat pentru NOI.md președintele Consiliului republican al Societății Vînătorilor și Pescarilor din Moldova, Oleg Ciocoi.

„În Moldova numărul vulpilor nu trebuie să depășească 5 mii, însă în prezent acesta atinge circa 45 de mii. Din luna august 2013 membrii asociației noastre au împușcat peste 5 mii de vulpi, cam atîtea urmînd să fie nimicite pînă pe 27 aprilie, cînd începe perioada de prohibiție”, a comunicat interlocutorul.

Potrivit lui Ciocoi, vînătoarea a devenit mai reușită pentru cei care s-au pricopsit cu cîini de vînătoare. Datorită simplificării procedurii de înregistrare (cerințe mai mici față de rasă) a cîinilor de vînătoare, a crescut considerabil numărul doritorilor de a-și petrece timpul la vînătoare, alături de acești asistenți minunați. În prezent, în evidenţa asociației noastre se află peste 1000 de cîini, dintre care 20% sînt pontatori-aportori. Acest lucru nu doar că a sporit cantitatea vînatului, ci are un impact pozitiv asupra reducerii numărului animalelor rănite. Se schimbă spre bine și cultura vînatului, s-a redus braconajul.

În afară de om, vulpea mai are în natură un dușman ‒ șacalul. Inițial acest animal exotic pentru părțile noastre a apărut în raioanele din sudul țării, iar acum înaintează spre nord. Potrivit lui Ciocoi, șacalul este mai periculos decît vulpea, deoarece vînează în haită și aduce pe lume mai mulți pui. Deocamdată, vînătorii pierd lupta cu această nouă pacoste.

De menționat că Societatea Vînătorilor a efectuat un volum enorm de lucru privind întocmirea hărților spațiilor forestiere din țară, de aceea serviciile veterinare cunosc peste 90% din vizuinile „active” și cele „moarte” ale vulpilor. Aceasta va permite o lichidare mai eficientă a animalelor periculoase și va contribui la combaterea cu succes a rabiei.

Oleg Ciocoi a explicat că în Moldova principalii purtători de rabie sînt vulpile, urmate de cîinii vagabonzi. De menționat că vulpile bolnave de rabie nu se tem de nimic și sînt agresive, atacînd fără niciun motiv vacile aflate la păscut în cîmp, cîinii domestici și chiar oamenii. În afară de aceasta, vulpile aduc un prejudiciu enorm populației de păsări și altor vietăți ale pădurilor, reducînd la zero eforturile Societății Vînătorilor și Pescarilor de a spori populația de animale.

„Ne-ar ajuta mult, dacă la nivel legislativ vulpile, șacalii, cîinii vagabonzi, ciorile sure și coțofenele vor fi incluse în lista animalelor dăunătoare. Aceasta ne va permite să le nimicim anul împrejur, nu doar în sezonul de vînătoare”, a precizat Oleg Ciocoi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?