X 
Cutremure stiri: 506

Referendumul din Găgăuzia – semnal pentru guvernare sau provocare politică

3 feb. 2014,, 13:25   Societate
5997 11
Foto: tribuna.md
„Provocare politică îndreptată spre destabilizarea situației în țară și tensionarea societății – doar așa pot califica referendumul de duminică din Găgăuzia”, a declarat pentru NOI.md directorul de programe la Institutul de Politici Publice, Oazu Nantoi.

„Se vede că politicienii locali nu au învățat nimic din experiența Ucrainei. Eu nu particip la aceste jocuri, de aceea nu doresc să discut despre posibilele consecințe ale acestui referendum. Toate trimiterile la dorința poporului de a-mi expune părerea le consider neserioase. Noi ținem minte că poporul a mers și după Hitler, și după Stalin... Treaba e făcută, cineva poate raporta cu îndrăzneală ambasadei ruse”, a menționat Nantoi.

„Poate măcar acum autoritățile centrale vor înțelege că trebuie ținut cont de părerea societății, a poporului care i-a ales. Sînt absolut convins că nu vor înțelege și nu vor ține cont. Autorităților le este în cot de popor. Tare aș vrea să cred că la următoarele alegeri parlamentare vom alege oamenii mai atent și atunci va fi organizat un referendum național privind vectorul extern de dezvoltare a țării”, consideră directorul executiv al Asociației Istoricilor și Politologilor „Pro-Moldova”, candidatul în științe istorice, doctorul în politologie Sergiu Nazaria.

În opinia cunoscutului politician Iurie Roșca, „acest referendum ilegal și fără putere juridică este un semnal foarte serios, important și la timp pentru autorități”.

„Consider că liderii partidelor de la guvernare nu sînt capabili să înțeleagă cît de important este să ai un dialog permanent cu oamenii. În cel mai bun caz, ei vor ignora rezultatele referendumului. Și asta în condițiile în care este vorba doar de o sugestie binevoitoare a unei părți a populației la adresa coaliției de guvernămînt, care o îndeamnă să nu mai semneze toate hîrtiile impuse de comisarii europeni. Dacă ei vor putea găsi căi politice pentru problema „părerea poporului – soluțiile puterii”, care s-a copt demult, aceasta va deveni pentru ei un plus și va conta ulterior. În caz contrar, să se mire de rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare. De altfel, pentru toate cele făcute pînă acum locul lor, în cel mai bun caz, este la lada de gunoi a istoriei, în cel mai bun caz pentru societate – locul lor e în...”, a subliniat Roșca.

„Sîntem curioși să aflăm care e soarta dosarelor penale intentate de Procuratura Generală pe numele tuturor deputaților Adunării Populare a Găgăuziei. Cine sînt ei acum: suspectați de săvîrșirea unor crime sau totuși o parte a elitei politice?!”, a menționat politicianul.

Surse din cadrul Serviciului de presă al Procuraturii Generale a Republicii Moldova au comunicat pentru NOI.md că dosarele respective au fost transmise MAI pentru examinare ulterioară. Totodată, surse din cadrul MAI au comunicat pentru NOI.md că aceste dosare au fost returnate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав