X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

La Bălți, consultările similare cu cele din Găgăuzia pot avea consecințe negative pe termen lung ‒ opinie

4 feb. 2014,, 17:20   Societate
6819 2
Foto: noi.md
Referendumul din Găgăuzia va fi folosit de către partide pentru atingerea propriilor obiective politice. Aceasta opinie a fost exprimată de către analistul politic Victor Gurău, care a oferit comentarii pe marginea inițiativei fracțiunii Partidului Comuniştilor din cadrul Consiliului Municipal Bălţi de a organiza consultări în privinţa vectorului politicii externe a Republicii Moldova cu locuitorii oraşului.

Analistul constată că Partidul Comuniştilor s-a orientat bine în contextul precedentului găgăuz, sprijinind exprimarea voinței poporului. „Din această perspectivă, propunerea fracțiunii PCRM-ului în Consiliul Municipal Bălţi este o consecinţă indirectă a celor întîmplate. Pentru că, din punct de vedere practic, fiecare partid va insista şi va ridica problemele care au cea mai mare rezonanță în popor, iar acestea sînt, în primul rînd, chestiunile legate de integrare”.

„Nu este un secret cine a votat pentru referendumul din Găgăuzia, este clar că majoritatea în APG o deţin cei din Partidul Democrat. În același timp, nu putem spune că bașcanul este membru al partidului de opoziție. Este clar că rezultatele referendumului au lovit, în primul rînd, în „părinții” lor ‒ PDM și PLDM. Este important să menţionăm că planurile strategice ale acestor două partide constau în diminuarea performanțelor Partidului Comuniştilor”.

Potrivit analistului, de referendumul găgăuz încearcă să se folosească și Partidul Socialiştilor, „care se străduie din răsputeri să întreprindă măsuri pentru a apărea în faţa poporului ca luptător pentru vectorul estic de dezvoltare, pentru a reduce din electoratul Partidului Comuniștilor la alegerile viitoare”.

În opinia interlocutorului, în cazul în care la Bălţi vor avea loc consultările respective, acest lucru va duce la sporirea neîncrederii faţă de autorităţile centrale, la o segmentare şi mai mare a societății, dar și la crearea mai multor premise pentru divizarea cetăţenilor Republicii Moldova în „ai noştri” şi „ai voştri”. „Iar acest lucru nu e deloc benefic pentru Moldova, pentru că exemplul Ucrainei ne demonstrează că consecințele negative ale acestuia pot fi pe termen lung”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?