X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Acces interzis pentru sute de mii de moldoveni în Rusia

5 feb. 2014,, 14:40   Societate
9496 11
Foto: noi.md
Peste 50 la sută din moldovenii care muncesc în Rusia riscă să primească, în scurt timp, interdicția de a intra pe teritoriul acestei țări, după ce au fost incluși în grupul de risc de către autoritățile federale. Concluzia aparține experților de la IDIS „Viitorul”, care au făcut public un raport privind impactul noii politici migraționiste a Rusiei.

Potrivit experților, apropierea unor țări ca Moldova, Ucraina și Armenia de Uniunea Europeană a dus la intensificarea presiunilor din partea Rusiei, inclusiv la înăsprirea politicii migraționiste și întețirea controalelor asupra migranților în anul 2013.

„Cea mai mare schimbare în legislația Federației Ruse care va afecta muncitorii străini, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, este limitarea termenului de ședere pentru imigranții care nu dețin patente sau permise de muncă la 90 de zile într-o perioadă de șase luni. Un proiect de lege în acest sens a fost votat unanim, recent, în Duma de Stat”, a precizat directorul executiv al IDIS ”Viitorul”, Liubomir Chiriac.

O altă modificare legislativă care îi va afecta pe muncitorii moldoveni ține de interzicerea folosirii altor permise de conducere decît a celor rusești, începînd cu luna mai 2014.

Datele studiului mai arată că un sfert dintre moldovenii care muncesc în Rusia riscă să nu mai aibă un loc stabil de muncă sau să devină șomeri. Potrivit experților, efectele politicii migraționiste a Rusiei se vor resimți în cîteva luni, atunci cînd mai mulți moldoveni vor fi nevoiți să revină acasă.

În total, circa 245 de mii de moldoveni au fost incluși în grupul de risc și ar putea primi interdicție de a intra pe teritoriul Rusiei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?