Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Preşedintele Moldovei va discuta cu şefa Misiunii OSCE cursul reglementării conflictului transnistrean

6 feb. 2014,, 09:55   Societate
2648 0
Foto: noi.md
Situaţia reglementării conflictului transnistrean a făcut obiectul discuţiilor în cadrul întrevederii de miercuri a preşedintelui Nicolae Timofti cu șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush.

Potrivit agenţiei „Infotag”, care face referire la Serviciul de presă al şefului statului, Nicolae Timofti a mulţumit Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa pentru „exprimarea unei poziţii ferme şi consecvente de soluţionare a conflictului transnistrean pe baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

Oficialul consideră că „acordarea unui statut special regiunii din stînga Nistrului în cadrul Republicii Moldova oferă condiţiile necesare pentru bunăstarea şi păstrarea identităţii etnice şi culturale a tuturor cetăţenilor”.

Preşedintele este îngrijorat de „acţiunile deliberate ale autorităţilor din regiunea transnistreană de tensionare a situaţiei, avînd drept scop obstrucţionarea parcursului european al Republicii Moldova”.

Şeful statului a reiterat poziţia oficială a autorităţilor Republicii Moldova cu privire la necesitatea retragerii de pe teritoriul ţării a trupelor şi stocurilor de muniţii ale Federaţiei Ruse, precum şi înlocuirea forţele de menţinere a păcii din zona de securitate de pe Nistru cu o misiune civilă cu mandat internaţional.

Şefa Misiunii OSCE a pledat pentru consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului prin includerea pe agenda negocierilor atît a problemelor politice, cît şi a celor sociale şi economice.

„Respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană şi asigurarea funcţionării normale a şcolilor cu predare în baza grafiei latine din stînga Nistrului rămîne o preocupare constantă a organizaţiei”, a declarat Jennifer Brush.

În cadrul discuţiei, interlocutorii au făcut un schimb de opinii cu privire la ultimele evenimente din Găgăuzia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав