X 
Cutremure stiri: 506

Republica Federativă Ucraineană?

10 feb. 2014,, 02:36   Externe
13281 8
Foto: ruvr.ru
Confruntarea din Ucraina scoate tot mai mult la iveală contradicţiile dintre vestul şi estul ţării.

Se discută despre o nouă revizuire a Constituţiei, iar experţii şi politicienii afirmă că pentru salvarea integrităţii sale Ucraina trebuie să treacă de la un model unitar de administrare la o structură federală.

Săptămîna aceasta liderii opoziţiei au declarat că nu vor permite federalizarea Ucrainei. De ce? Iată opinia directorului Institutului pentru ţările CSI, Konstantin Zatulin.

„Există motive economice directe, pentru că vestul Ucrainei trăieşte de pe urma subvenţiilor create de munca estului Ucrainei. De exemplu, regiunea Volînsk din vestul ţării: 74% din bugetul ei este subvenţionat. În acelaşi timp, regiunii Doneţk din estul Ucrainei îi rămîne doar 18% din produsul regional brut, restul fondurilor sunt retrase şi distribuite prin buget în folosul vestului ţării. Este o situaţie anormală: oamenii din est muncesc pentru ca cei vest să poată promova programe sociale excepţionale, să poată construi drumuri şi tuneluri, să amenajeze teritoriul, etc”.

Nu este de mirare că politicienii din vestul ţării nu acceptă discuţiile legate de federalizare, cu toate că ea propune alegerea liberă a guvernatorilor pe care în prezent îi numeşte Kievul. Vestul ţării nu doreşte federalizarea bugetului, este de părere Konstantin Zatulin, el vrea să bage în continuare mîna în buzunarul statului ucrainean şi nu vrea ca estul ţării să devină un subiect politic.

În prezent, opoziţia este susţinută activ în această privinţă de politicienii din Vestul geopolitic, la fel cum a fost în timpul „revoluţiei portocalii”, cînd ambasadorul Germaniei a mers în regiunea Doneţk să convingă elita locală că federalizarea nu-şi are rostul. Însă tocmai un asemenea sistem, în care părţile divergente sunt capabile de autodeterminare, poate salva ţara de la destrămarea ei, consideră Konstantin Zatulin.

„În condiţiile care s-au creat, federalizarea Ucrainei creează posibilităţi reale pentru menţinerea Ucrainei ca stat. Federalizarea prevede divizarea puterii. Estul ţării consideră că nu există altă cale pentru a coexista în cadrul Ucrainei în afara garanţiei faptului că schema anterioară, conform căreia tonul îl dă vestul ţării, iar estul ţării plăteşte, este inacceptabilă pentru regiunile estice. Federalizarea nu reprezintă un prolog pentru destrămarea Ucrainei, ci un vaccin împotriva destrămării ei”.

În decursul a 20 de ani de independenţă, în Ucraina s-au acumulat divergenţele. Ideologia construirii naţionale a statului nu a fost formulată. În aceste condiţii, există o singură alternativă la federalizarea ţării: înrădăcinarea duşmăniei. Este iminentă examinarea problemei privind federalizarea ţării în timpul discuţiilor legate de noua Constituţie, cu ajutorul căreia opoziţia vrea să restrîngă atribuţiile preşedintelui. Însă opoziţia va trebui să ţină cont şi de cei care consideră că aceasta nu este singura cale pentru transformări.

Ksenia Fokina

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав