Cutremure stiri: 506

Expert: Distracția parlamentarilor e să tragă cu tunul în vrăbii

10 feb. 2014,, 14:38   Economie
4031 2
Foto: noi.md
„Nu știu cine face lobby pentru această lege. Cu noi nu s-a sfătuit nimeni, nimeni nu ne-a solicitat părerea, de aceea au adoptat o lege moartă din start. Ce soartă are o regulă fără sorți de izbîndă? Corect, ea nu va fi respectată. Și atitudinea față de cei care adoptă asemenea legi este una corespunzătoare”. Astfel a comentat pentru NOI.md amendamentele votate de Parlament și intrate în vigoare la Legea privind comerțul intern directorul întreprinderii municipale „Piața Centrală din Chișinău”, Veaceslav Balan.

Potrivit interlocutorului, a îndeplini cerința înaintată piețelor locale de a aloca nu mai puțin de 30% din spațiile comerciale producătorilor moldoveni nu e dificil. Însă în acest caz apar mai multe întrebări. În primul rînd, de unde să iei producător moldovenesc pînă și după sezonul de coacere și recoltare a producției agricole locale? Piețele sînt create pentru comerț și, respectiv, pentru obținerea de profit. Este o prostie să ții locul pentru comerț pustiu în perioada cînd nu e sezonul, dar nici să alungi persoana cu producție moldovenească tot nu se poate.

Nu mai puțin actuală e și întrebarea: va dori oare producătorul să-și asume și rolul de vînzător la piață? Treaba lui e să crească producția. Bineînțeles, dacă e vorba de cantități și asortimente mari, merită a fi expediate cîteva mașini cu producție în centrul raional sau chiar la Chișinău, dacă nu e departe. Potrivit directorului pieței, nu există probleme legate de locurile pentru producătorii locali, însă chiar și în toiul sezonului acestea pot fi numărate pe degete. Producătorului îi este mai simplu să-și vîndă producția pe loc, în cîmp, numeroșilor intermediari care au deja în piețe clienții lor (vînzătorii din piețe).

„Vom convoca conducerea colectivului, vom discuta noile reguli, însă ce se poate propune nici nu pot presupune. E la fel cum ai trage cu tunul în vrăbii, nimic altceva. O mimare a grijii pentru producătorii locali?! Dar poate că aceștia au nevoie de un altfel de ajutor?!”, s-a întrebat Balan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав