Arşiţa stiri: 215
Jocurile Olimpice stiri: 281
Transnistria stiri: 1418

Antreprenorii vor putea solicita credite în cadrul programului de credite Compact de minimum 5 mii de dolari

11 feb. 2014,, 10:15   Societate
3276 0
Foto: finantistii.ro
Antreprenorii agricoli din Republica Moldova vor putea solicita credite în cadrul Programului de credite Compact de minimum 5 mii de dolari, şi nu de 20 de mii, cum era stabilit anterior. Noile modificări au fost introduse în Programul de credite Compact, lansat pentru a facilita accesul agricultorilor la finanţe.

Potrivit agenţiei „Infotag”, care face referire la Fondul „Provocările Mileniului” Moldova, care gestionează Programul Compact, suma maximă a împrumuturilor Compact rămîne neschimbată – 600 de mii de dolari, iar termenul pentru care se oferă creditele este de 3-7 ani.

Potrivit noilor prevederi, antreprenorii pot solicita credite pentru construcţia sau procurarea serelor pentru legume, a echipamentului şi terenului aferent acestor sere, procurarea echipamentului nou de irigare şi a staţiilor meteo noi necesare gospodăriilor agricole. Totodată, creditele Compact mai sînt acordate şi pentru înfiinţarea plantaţiilor de fructe, pomuşoare, struguri sau a pepinierelor de copaci fructiferi, struguri de masă şi pomuşoare.

De asemenea, antreprenorii pot solicita în continuare credite pentru procurarea sau construcţia depozitelor frigorifice, procurarea echipamentului pentru sortarea, spălarea, ambalarea, prelucrarea fructelor, legumelor şi strugurilor, procurarea echipamentului de laborator pentru controlul calităţii; achiziţionarea camioanelor care corespund standardelor EURO 5 sau 6 şi a semiremorcilor termo, frigo, refrigeratoarelor etc.

Afacerile care urmează a fi creditate în cadrul Programului Compact trebuie să fie localizate în limitele administrative ale următoarelor raioane: Ungheni, Nisporeni, Străşeni, Hînceşti, Leova, Cantemir, Cahul, Teleneşti, Călăraşi, Orhei, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi, UTA Găgăuzia şi localităţile extraurbane ale municipiul Chişinău.

Procurarea bunurilor/lucrărilor/serviciilor din mijloacele creditelor acordate în cadrul Programului Compact este eliberată de TVA şi taxele vamale.

Programul de credite Compact are o valoare de 12 milioane de dolari şi a fost lansat în toamna anului 2011. Pînă în prezent au fost debursate 26 de credite în sumă totală ce depăşeşte 4,7 milioane de dolari. Dintre acestea 21 de credite în sumă totală de circa 3,7 milioane de dolari (77,6%) au fost acordate pentru construcţia, reabilitarea sau reutilarea depozitelor frigorifice pentru fructe/legume cu capacitate totală de circa 18,7 mii de tone.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав