X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4070

Deputaţii găgăuzi consideră referendumurile legale, iar comportamentul autorităţilor centrale – hărţuire

13 feb. 2014,, 10:15   Societate
2345 0
Foto: resurs.md
Deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Ivan Burgudji şi Serghei Cimpoieş, consideră desfăşurarea referendumurilor pe 2 februarie în autonomie ca fiind legală, iar comportamentul autorităţilor centrale, care au numit conducerea regiunii „separatistă”, – hărţuire premeditată.

Aleşii poporului, în cadrul unei conferinţei de presă la agenţia „Infotag”, au subliniat că prin intermediul plebiscitelor populaţia a adus la cunoştinţa autorităţilor opinia sa cu privire la vectorul de dezvoltare a republicii.

Potrivit lui Burgudgi, Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei şi Regulamentul Găgăuziei stipulează că populaţia autonomiei are dreptul să participe la discutarea politicii externe a statului.

„Nu intenţionăm să lipsim autorităţile centrale de la Chişinău de prerogativa lor de a stabili cursul dezvoltării: în Europa sau în orice altă direcţie. Le-am dat de înţeles lor şi întregii populaţii a Republicii Moldova că la viitorul ţării noastre se gîndesc doar găgăuzii. Şi acesta este dreptul nostru prin lege”, consideră Burgudji.

Vorbind despre legalitatea desfăşurării plebiscitelor, acesta a spus că în autonomie a fost adoptată Legea UTAG privind referendumurile, activează propria Comisie Electorală Centrală.

„CEC al Găgăuziei acţionează pe bază de paritate cu CEC al Republicii Moldova. Pe bază de colegialitate, nu subordonare, nu după principiul „Chişinăul este şeful, iar restul – subordonaţi”. Acest CEC, în deplină conformitate cu deciziile APG şi administraţia autonomiei, a desfăşurat plebiscitele”, a afirmat Burgudji.

Deputatul a subliniat că deja în cea mai apropiată zi de vineri, în cadrul şedinţei APG, va avea loc aprobarea plebiscitelor şi va fi adoptată adresarea către APCE.

„Dorim să aducem la cunoştinţa reprezentanţilor APCE, altor organizaţii internaţionale, că după 2 februarie 2014, în Republica Moldova a început campania informaţională de denaturare a scopurilor referendumurilor, precum şi a nivelului legalităţii acestora. Poziţia noastră o vom exprima în documentul din 14 februarie”, a promis Burgudji.

Acesta a recunoscut că nu îi este frică de urmărirea penală iniţiată de autorităţile Republicii Moldova la adresa deputaţilor-organizatori ai plebiscitului.

„Alte forţe – oponenţi ai politicienilor actuali, în 2007, deja m-au condamnat la 12 ani de regim strict. După 14 luni de închisoare s-a adeverit că infracţiunea pentru care am fost condamnat nu există. Astfel va fi şi acum. Autorităţile au declarat urmărire penală în baza articolului 352 al Codului penal al Republicii Moldova „Samavolnicie”. Această normă prevede că prin acţiunile persoanelor oficiale au fost cauzate prejudicii materiale în proporţii deosebit de mari. În cazul nostru, din cîte înţeleg, autorităţile au vrut să condamne în baza acestui articol deputaţii care cică au sancţionat cheltuielile pentru referendumuri. Dar din bugetul Găgăuziei pentru acestei scopuri nu s-a cheltuit nici un ban. Banii au venit din altă sursă, legală. De aceea, domnii „jurişti” din Chişinău nu vor reuși să facă nimic”, consideră Burgudji.

Cimpoieş din nou a atras atenţia asupra faptului că majoritatea locuitorilor din sud doresc să locuiască într-un stat independent şi democrat.

„Ţara trebuie să fie suverană. Politicienii noştri nu trebuie să tacă atunci cînd politicienii din România vorbesc despre posibilitatea de absorbţie a Moldovei. Ţara noastră trebuie să fie stabilă economic şi să se dezvolte. Nimic din toate acestea nu au loc. Autorităţile de la Chişinău şi-au demonstrat completa incompetenţă în conducerea ţării, poporul duce lipsă de aspecte pozitive, iar acestea nu-s şi nici nu vor fi în timpul apropiat”, a spus Cimpoieş.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?