X 
Cutremure stiri: 500

Expert economic: “Deprecierea leului forțată de unele bănci”

13 feb. 2014,, 10:53   Economie
4393 2
Foto: abcnews.md
18 lei 39 de bani pentru un euro. Acesta este cel mai mare curs al monedei euro de la punerea sa în circulaţie în Moldova. Deprecierea leului ar putea avea consecințe directe asupra nivelului de trai, iar asta se va simți în cel mai scurt timp. Cel puțin asta susțin experții economicii despre fluctuațiile valutare din ultima perioadă. Aceștia mai spun că BNM trebuie să intervină urgent pe piața valutară, pentru a stabiliza situația. Guvernatorul BNM are altă părere.

Recordul înregistrat azi de cursul leului este o consecință a fluctuațiilor înregistrate pe piața valutară internațională. Euro a crescut în raport cu dolarul și, totodată, dolarul s-a depreciat față de leu. Acesta nu este însă, în opinia experților, singurul motiv.

Roman Chirca, Expert Economic: «Unica explicație este că există anumiți actori, anumite bănci care intervin în sensul cumpărării de valută, în special cred că de dolari americani, lucrul care este explicabil din zona politico-social, decît una economică».

Experții insistă asupra faptului că BNM are toate instrumentele necesare pentru a controla evoluția cursului valutar.

Roman Chirca, Expert Economic: «BNM are toate mijloacele și de fapt ea este unica responsabilă de cursul înalt pe care îl avem astăzi. Avem un fond de 2.8 miliarde de dolari și BNM nu a făcut absolt nimic, ca să intervină pe piața valutară să stabilizeze aceste fluctuații».

Dorin Drăguțanu, Guvernator BNM: «Rezervele valutare la noi sînt la nivel maxim, dar prin intervenții massive neoportune, la momentele nepotrivite, acest lucru va duce la irosirea rezervelor. Este mai rațional de a permite ajustarea cursului gradual, astfel economia să se adapteze la noile condiții, iar pe de altă parte să nu ajungem la situața că rămînem fără bani».

La unele case de schimb valutar, un euro a costat 18 lei și 48 de bani. În acest context, spun experții, că cei mai dezavantajați sînt cetățenii care primesc salariile în valuta națională. Și oamenii ne-au spus că deprecierea leului din ultima perioadă, influențează negativ la bugetul familiei.

Prognozele specialiștilor nu emană optimism. Aceștia anticipează o continuă apreciere a monedei europene în raport cu leul, dar și o ieftinire a dolarului american.

Roman Chircă, Expert Economic: «Această abordare pro inflaționistă va aduce și la o creștere economic- inflaționistă, asta ar însemna o creștere a prețurilor, asta ar însemna venituri numeric mai mari, dar valoric mai mic pentru cetățeni. Asta însemnînd o scădere a nivelului de trai».

Dorin Drăguțanu, Guvernator BNM: «Prognoza pentru creșterea medie a prețurilor pentru anul 2014, este de 5,4 la sută, și pt 2015 pentru 4,8 la sută. Vor fi un anumit impact pe anumite produse, mai mare, pe alte produse, mai mic».

Datele BNM atestă că anul trecut s-a înregistrat o depreciere a leului de 8,1 la sută, iar de la începutul acestui an moneda națională a mai scăzut în valoare cu încă 3,1 la sută.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав