Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Expert. Decizia de redenumire a fracțiunii PL este ilegală

15 feb. 2014,, 14:30   Societate
4833 0
Foto: flux.md
Decizia grupului liberalilor reformatori de a redenumi fracțiunea PL în fracțiunea PLR este ilegală. Opinia aparține expertului în drept constituțional Nicolae Osmochescu, care a precizat pentru NOI.md că în cazul dat a fost încălcat Regulamentul Parlamentului, dar și Constituția.

„Nu este o decizie corectă din punctul de vedere al Regulamentului Parlamentului, Legii despre Parlament, dar și a Constituției, care spun clar că fracțiunile se formează la începutul lucrărilor Parlamentului, atunci cînd este stabilită și structura organizatorică a legislativului. Nu se pot crea noi fracțiuni pe parcurs sau redenumi fracțiunile existente în timpul exercitării mandatului actual al Parlamentului”, a explicat Osmochescu.

Expertul contrazice reprezentanții Direcției juridice a legislativului, care au precizat că decizia grupului liberal-reformator de a schimba denumirea fracțiunii a fost legală. Potrivit lui Osmochescu, funcționarii din cadrul Direcției au fost manipulați în acest caz.

„Liberal-reformatorii au obținut mandatul, candidînd pe listele Partidului Liberal, respectiv dacă au decis să părăsească fracțiunea liberală, ei rămîn în suspensie sau devin independenți. În momentul formării fracțiunilor, Partidul Liberal Reformator nu a existat. Ei își pot forma propria lor fracțiune după următoarele alegeri, dacă vor accede în Parlament”, a remarcat Osmochescu.

Expertul a mai precizat că membrii Partidului Liberal au suficiente argumente să depună o sesizare la Curtea Constituțională pe marginea acestui caz și că vor avea cîștig de cauză.

Menționăm că decizia de redenumire a fracțiunii PL a fost luată cu votul majoritar a șapte din 12 deputați ai fracțiunii liberale.

Mihai Ghimpu a criticat inițiativa, menționînd că a fost creat un precedent periculos.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав