X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Organizațiile obşteşti doresc să afle cea mai bună opțiune pentru Moldova (VIDEO)

18 feb. 2014,, 14:46   Societate
3512 0
Foto: noi.md
„Planificăm organizarea unei serii de întîlniri la care vom invita experți, analiști, politicieni, economiști cărora nu le este indiferentă soarta poporului moldovenesc, pentru a dezbate cele mai variate chestiuni, dar, în special, cele mai importante pentru țară. Vom ridica probleme referitoare la: alegerea vectorului geopolitic de dezvoltare, posibila federalizare a Republicii Moldova, dezvoltarea ei economică, modernizarea întreprinderilor, sistemul de alegeri, tot ceea ce este actual astăzi pentru societatea civilă”, astfel a explicat analistul politic Vitalie Andrievschi, pentru NOI.md, ideea comună a Clubului Eurasiatic din Moldova și Asociației Istoricilor și Politologilor PRO-Moldova privind organizarea meselor rotunde cu motto-ul „Interesele geopolitice ale Republicii Moldova, la intersecția dintre Est și Vest”.

Intervievatul a explicat că nu va recurge la trimiterea de invitații speciale, fiind aşteptaţi toţi doritorii de a lua parte la dezbateri, indiferent de convingerile şi aspiraţiile lor politice. Organizatorii intenționează să prezinte rezultatele și polemica unui număr cît mai mare de cititori, sperînd foarte mult că aceste discuții vor prezenta interes atît pentru acei din coaliţia majoritară aflată la guvernare, cît și pentru opoziție, și chiar că acestea le vor putea influenţa alegerea.

„Este absolut greşit, de la bun început, în opinia mea, să se pună tranşant în faţa țării noastre problema referitoare la dezvoltarea vectorului: ori sînteți cu Uniunea Europeană, ori cu Uniunea Vamală și Uniunea Eurasiatică. Din fericire, astăzi atît responsabilii de la Bruxelles, cît şi cei de la Moscova au înţeles că această abordare este total greşită. Ei sînt pur şi simplu obligaţi să găsească împreună cu noi o soluție care să satisfacă toate părțile. O altă cale nu există”, a subliniat expertul.

Andrievschi a precizat înainte de eveniment că „visul nu trebuie ucis”.

„Astăzi o parte dintre cetățenii Republicii Moldova trăiesc cu visul unei vieţi frumoase, îndestulate, prospere din toate punctele de vedere, după parafarea documentelor de asociere cu UE. Încercarea de a-i lipsi pe oameni de această speranță a avut loc în Ucraina și vedem care au fost urmările. Visul va fi ucis de realitate, ba mai mult, eu sînt sigur că peste un an, cînd poporul nostru va vedea că viaţa nu s-a îmbunătățit, ci dimpotrivă s-a înrăutăţit, societatea îşi va pune întrebarea 'ce fel de alegere am făcut?' Astfel, toate vor reveni la locurile cuvenite”, s-a arătat convins analistul.

„O jumătate de secol am trăit visînd la comunism. Mentalitatea noastră nu s-a schimbat deloc, doar că acum ne dorim să găsim acest comunism în Europa. Trebuie să înțelegem, în cele din urmă, că dacă ne place Parisul, trebuie să ni-l construim noi înşine acasă”, a opinat istoricul și diplomatul Emil Ciobu.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?