X 
Cutremure stiri: 500

Marian Stîrcea: Eurovisionul moldovenesc este o absurditate la pătrat!

24 feb. 2014,, 14:11   Societate
4059 2
Foto: flux.md
Cunoscutul compozitor, care urmăreşte de-a lungul mai multor ani evoluţia acestui concurs, mai bine-zis suişurile şi coborîşurile acestuia, este convins că regulamentul folosit în Republica Moldova pentru rundele de calificare a depășit demult limitele bunului simț. În opinia lui, anume acesta ar fi motivul pentru care interpreții noştri nu reuşesc să urce în clasamentul finalei de la Eurovision mai sus de locul zece.

„Eurovision este un festival al cîntecului, iar de acest lucru ţin cont toate țările europene, cu excepția Republicii Moldova, și-a împărtăşit opinia Marian Stîrcea portalului NOI.md. Se creează impresia că nu se ţine cont de calitatea cîntecului şi mă refer aici la canoanele acestuia: armonie, melodie, cuvinte, sînt lucruri care contează, se pare, la noi în ultimul rînd, cel mai important fiind interpretul. Iar acest lucru ar fi ca şi cînd o echipă de fotbalişti nu s-ar alege după criteriile celor mai buni jucători, ci după cît de frumos arată în pantaloni scurți de sport. Desigur, vocea, carisma artistului etc. contează foarte mult. Dar la acest festival-concurs muzical este apreciat anume cîntecul. De exemplu, în Lituania, în prima rundă este aleasă cea mai bună compoziție dintre cele înscrise, apoi aceasta este propusă spre interpretare cîtorva artiști. Cîntăreţul care o interpretează cel mai profesionist devine finalist. Abordarea noastră e cu totul diferită, de aceea şi nivelul pieselor oferite pentru concurs cu fiecare an e tot mai jos".

Cei 24 de interpreţi care urmează să participe la finală sînt doar interpreți cunoscuți. Nu pentru prima oară iau cu asalt Eurovisionul Cristina Scarlat, Aurel Chirtoacă, Doiniţa Gherman, Boris Covali, Tatiana Heghea, OliaTira, care de această dată a cîntat sub pseudonimul Flux Light.

„Favoriţi ai concursului sînt consideraţi Boris Covali și Cristina Scarlat", spune Marian Stîrcea. Ambițiile lor nerealizate pentru acest proiect sînt cunoscute și, în opinia mea, principala luptă se va da între ei. Mircea Surdu ocupă astăzi postul lui Vitalie Cojocaru, care fusese coordonatorul Eurovisionului mulţi ani la rînd, şi încearcă să stabilizeze situația. Acum putem vorbi deja despre faptul că concursul a devenit mai puțin părtinitor, că s-a redus influenţa sponsorului general asupra procesului de selecție – un cunoscut operator de telefonie mobilă. Nu ne rămîne decît să sperăm că în finală va ajunge cel mai puternic interpret, care va reprezenta destoinic Republica Moldova în Danemarca".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав