X 
Arşiţa stiri: 214
Jocurile Olimpice stiri: 274
Transnistria stiri: 1418

Voronin: Respectînd Acordul de Asociere cu UE, Moldova își va pierde suveranitatea

25 feb. 2014,, 02:09   Politică
5686 10
Foto: noi.md
Declarația a fost făcută de președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, la finele săptămînii trecute, în cadrul unei conferințe de presă, vorbind despre pericolele Acordului de Asociere cu UE parafat toamna trecută la Vilnius.

Voronin a accentuat că documentul prevede cedarea mai multor instrumente decizionale structurilor europene. ”Respectînd acest Acord de Asociere, noi vom pierde suveranitatea țării noastre. Vor apărea niște structuri care ”vor soluționa toate problemele”. Nu va mai fi nevoie nici de Parlament, nici de Guvern, de nimic. Aceste structuri europene vor guverna la noi în țară”, a spus fostul șef al Moldovei.

Potrivit lui Voronin, pentru Moldova este mai convenabilă din toate punctele de vedere aderarea la Uniunea Vamală, inclusiv datorită faptului că statul nostru va rămîne unul independent și suveran, fără implicarea forțelor din afară în treburile interne. ”Uniunea Vamală este o direcție de dezvoltare de perspectivă pentru țara noastră. Acolo nu trebuie să devii nu se știe cine și în nu știu cîți ani, nimeni nu-ți dă un tom de o mie și ceva de pagini de obligațiuni. In schimb prețul la resursele energetice este de două ori mai mic, or asta este o reducere de prețuri la mărfuri și creșterea eficienței activității întreprinderilor din complexul energetic, la facturile serviciilor comunale, etc. În baza acestor preferințe comerciale noi ne putem singuri dezvolta economic țara, putem crea mii de locuri de muncă noi”, a concluzionat Vladimir Voronin.

Pe data de 29 noiembrie 2013, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilniuc a fost parafat Acordul de asociere și de liber schimb între Moldova și UE. Actualii guvernanți au vorbit în repetate rînduri despre faptul că semnarea celor două documente va da șansa Moldovei să adere la Uniunea Europeană. Totodată, textul Acordului făcut public peste luni bune de la parafare, nu are nicio prevedere care ar garanta calitatea de membru a Moldovei pentru aderarea la comunitatea europeană. În schimb, Acordul prevede o mie de pagini de responsabilități și obligațiuni pe care și le asumă Moldova, precum și deschiderea totală a pieții pentru mărfurile din UE, ceea ce va pune în dificultate multiple ramuri din economia națională, care nu vor fi competitive cu cele europene. Documentul urmează să fie semnat pînă în toamna anului curent, potrivit Guvernului Leancă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав