Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4161

Experții confirmă temerile privind agravarea situației din Transnistria

27 feb. 2014,, 09:42   Societate
5945 1
Foto: noi.md
Reprezentanții OSCE au lansat recent un avertisment la adresa Chișinăului privind o posibilă acutizare a situației din Transnistria. Mai mult, ministrul elvețian de externe, Didier Burkhalter, a declarat că există deja semnale clare că în perioada imediat următoare tensiunile la Nistru vor crește. Poziția este împărtășită și de analistul politic Viorel Cibotaru, care a precizat pentru NOI.md că situația în regiune ar putea să se înrăutățească din cauza factorilor externi.

„Situația din Transnistria este stabil tensionată. Motive de îngrijorare au existat constant și pe parcursul anului 2013. Nu prea au existat oportunități pentru a dezvolta un dialog în formatul 5+2. Declarația ministrului elvețian de externe nu este surprinzătoare. Avînd în vedere dezvoltarea evenimentelor din Ucraina, unde ideea stabilității este mai degrabă o doleanță decît o realitate, această tensionare a situației în Transnistria este iminentă”, a explicat analistul.

Potrivit lui Cibotaru, atît partea rusă, cît și cea transnistreană blochează avansarea dialogului în procesul reglementării diferendului. Acesta se arată convins că Rusia nu își dorește să contribuie la găsirea unor soluții pentru detensionarea situației. Analistul a ținut să precizeze însă că în prezent nu poate fi vorba de o amenințare militară.

„Nu există temeiuri să credem că s-ar pregăti un atac militar, dar în orice clipă situația ar putea să se agraveze din cauza tensiunilor din Ucraina”, a conchis Cibotaru.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав