X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Televiziunea austriacă: Moscova nu va renunța atît de ușor la Moldova

27 feb. 2014,, 10:38   Politică
6128 8
Foto : unimedia.info
Evenimente din Ucraina au demonstrat că politica de momeli și amenințări a Rusiei ar putea să nu funcționeze. În Moscova a apărut un motiv de îngrijorare: spiritul de Maidan poate fi contagios, atît pentru Rusia cît și pentru fostele republici sovietice pe care Moscova le vrea în sfera sa de influență. Despre asta vorbește postul austriac de televiziune ORF citat de UNIMEDIA.

În ceea ce ține de Republica Moldova, Moscova nu va renunța atît de ușor la această țară. Rusia a doua oară din 2006 a introdus embargoul asupra importurilor de vinuri moldovenești. Pentru o țară mică, a cărei buget se bazează foarte mult pe exportul de vin, situația în care s-a pomenit a fost un dezastru total. Din fericire, de data aceasta s-au găsit noi consumatori în Uniunea Europeană, astfel pierderile deocamdată sunt tolerabile, iar Rusia ar putea pierde această pîrghie.

Nu trebuie de neglijat faptul că Republica Moldova este total dependentă de gazele rusești, iar Kremlinul nu uită să reamintească populației despre asta, crescînd ușor prețurile la gaz. De cealaltă parte, Uniunea Europeană caută activ să evite această dependență, de exemplu, prin construirea unei conducte noi de gaz între Republica Moldova și România, care ar trebui să fie finalizată înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie.

Autoritățile ruse se confruntă cu aceeași problemă ca și elita pro-rusească de la Kiev - Maidanul se menține pe ideologie, și nu pe bani sau alte interese din străinătate. Împotriva unei revoluții adevărate Rusia este impotentă. În orice situație, mîna dură a lui Putin funcționează fiabil. Dacă se cere, opozanții vor fi condamnați, cum s-a întîmplat recent în „dosarul Bolotnaia”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?