Cutremure stiri: 506

Expert: România ar trebui să se abțină acum de la declarații unioniste

1 mar. 2014,, 09:30   Politică
4472 2
Foto : europalibera.org
Eurodeputatul român Cristian Preda a declarat recent că Moldova nu trebuie să excludă varianta aderării la Uniunea Europeană prin intermediul unirii cu România. Potrivit oficialului, dacă aceasta se va dovedi unica soluție pentru ca parcursul european al Moldovei să devină realitate, autoritățile române vor fi nevoite să susțină demersul.

Solicitat de NOI.md să comenteze afirmația eurodeputatului român, analistul politic Vasile Croitoru a opinat că în prezent Republica Moldova se descurcă bine pe cont propriu, iar orice intervenție a României nu este binevenită.

Deși susține că din punct de vedere teoretic ideea unirii cu România ar fi o alternativă pentru integrarea Republicii Moldova în spațiul comunitar, analistul consideră că asemenea declarații nu sînt oportune. Mai mult, Croitoru este de părere că acest tip de afirmații generează doar conflicte între forțele politice de la Chișinău.

„O parte a populației o vede ca o posibilitate – în caz că Moldova nu va adera pe cont propriu la UE, reunificarea ar fi o alternativă. Dar să nu uităm că ne aflăm într-un context geopolitic, avem și anumite forțe pe interior care se opun proiectului, iar asemenea declarații creează o isterie în societate, ele sînt percepute ca provocări de anumiți actori politici de la noi”, a remarcat Croitoru.

În opinia analistului, în prezent, partea română ar trebui să se abțină de la orice declarații cu tentă unionistă. Întrebat de ce totuși anumiți oficiali români readuc în atenția opiniei publice proiectul unionist, analistul a precizat că asemenea idei sînt lansate mai mult pentru electoratul din România.

„În prezent un asemenea proiect nu are susținere în Moldova. Declarația acestui eurodeputat român este făcută mai mult pentru publicul din România. Să nu uităm că politicienii de acolo pregătesc terenul pentru campania electorală, iar această declarație își face loc în viitorul cîmp electoral intern”, a explicat Croitoru.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав