Cutremure stiri: 501

Obama pune în gardă Moscova contra recurgerii la forță în Ucraina

1 mar. 2014,, 18:00   Externe
9931 28
Foto : rtv.net
Președintele Barack Obama a pus în gardă Rusia vineri contra unei intervenții armate în Ucraina, avertizînd că ea ar avea un "cost", exprimînd îngrijorarea profundă a Statelor Unite față de o situație "volatilă", relatează AFP.

"Sîntem profund îngrijorați după informațiile asupra unor mișcări de trupe întreprinse de Federația Rusă în Ucraina", a declarat liderul american în sala de presă de la Casa Albă.

Cu toate acestea, el nu a confirmat declarațiile președintelui interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, care, denunțînd o "agresiune" a Moscovei, declarase mai devreme vineri că 2.000 de soldați ruși au fost transportați pe calea aerului lîngă Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea.

"Statele Unite sînt solidare cu comunitatea internațională pentru a sublinia că va fi un cost al oricărei intervenții militare în Ucraina", a adăugat Obama.

Președintele Statelor Unite, care a dat asigurări că administrația sa rămîne în contact cu guvernul rus, a recunoscut că Moscova are interese în Ucraina.

Dar el a estimat că violarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei ar fi "profund destabilizatoare".

Liderul american a subliniat de asemenea că o intervenție militară rusă în Ucraina, la mai puțin de o săptămînă după destituirea președintelui prorus Viktor Ianukovici de parlament, "ar reprezenta un amestec în afacerile ce trebuie determinate de ucraineni".

Remarcînd că "situația rămîne foarte volatilă", Obama a anunțat de asemenea că vicepreședintele Joe Biden a vorbit cu noul prim-ministru ucrainean Arseni Iațeniuk "pentru a-l asigura că în acest moment dificil, Statele Unite sprijină eforturile sale și suveranitatea, integritatea teritorială și viitorul democratic al Ucrainei".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав